Dit is de eerste vrouwelijke baas van de CIA: gerespecteerde undercoveragente met folterverleden

Met Gina Haspel geeft Donald Trump voor het eerst een vrouw de leiding over CIA. Haspel is een harde tante die gepokt en gemazeld is in de buitenlandse inlichtingendienst.

Gina Haspel (61) was tot vandaag vicedirecteur van de CIA en in die hoedanigheid de rechterhand van directeur Mike Pompeo, die ze opvolgt nu hij minister van Buitenlandse Zaken wordt.

Haspel trad in 1985 toe tot de buitenlandse inlichtingendienst en werkte een groot deel van haar carrière als undercoveragente. Ze bekleedde verschillende hoge functies binnen de CIA, waaronder vicedirecteur van de afdeling clandestiene operaties.

Waterboarding 

In 2002 zou Haspel een clandestiene CIA-gevangenis in Thailand geleid hebben. Onder haar toezicht zouden gevangenen toen ondervraagd zijn met de beruchte waterboarding-techniek, waarbij een gevoel van verdrinking wordt gecreëerd, en andere gewelddadige foltertechnieken. In 2005 zou ze bovendien opnames van die ondervragingen onklaar hebben laten maken. 

In 2013 werd Haspel voorgedragen om de afdeling clandestiene operaties binnen de CIA te leiden. De beschuldigingen van foltering uit haar verleden waren voor Democratisch senator Dianne Feinstein echter reden genoeg om die benoeming te blokkeren. Ook haar aanstelling tot vicedirecteur door president Trump leidde vorig jaar tot ophef. 

Binnen de CIA wordt Haspel - die zelden in openbaar verschijnt - evenwel erg gerespecteerd. James Clapper, hoofd van de inlichtingendiensten onder Obama, stelde bij haar aanstelling als vicedirecteur dat Haspel bij haar ondergeschikten erg geliefd is. Voormalig CIA-baas Michael Hayden noemde haar een ‘fantastische’ keuze en roemde haar ‘waardigheid, professionalisme en eer’. Huidige baas Mike Pompeo omschreef Haspel als ‘iemand met het merkwaardige vermogen om dingen gedaan te krijgen’.

Bron: Time, BBC