Foto: Dao DenimLine

Vlas kan de textielindustrie redden

De Franse modeontwerper Davy Dao zocht een ecologisch alternatief voor katoen, waarvan de productie nefast is voor ons leefmilieu. De oplossing vond hij in zijn eigen achtertuin.

Katoen en jeans zijn twee materialen die erg vervuilend zijn binnen de mode-industrie, omdat de productie enorm veel water vereist. Heel wat modeontwerpers gaan daarom op zoek naar milieuvriendelijke alternatieven. Davy Dao, een modeontwerper uit Nancy, vond de oplossing in zijn eigen achtertuin: de vlasteelt in het noorden van Frankrijk.

Vlas is als basis voor linnen heel belangrijk geweest voor de textielindustrie, maar verloor de afgelopen jaren veel terrein door de opkomst van synthetisch materiaal en het goedkopere katoen. Maar voor de productie van die materialen is wel meer water nodig. Ter vergelijking: een kilo vlas heeft de helft minder water nodig dan katoen.

Door het ecologisch aspect én omdat het een Frans product betreft, ging Dao twee jaar geleden aan de slag met linnen. Door het te combineren met elastaan ontwikkelde hij een stof die zelfs geschikt is voor jeans: sterk, comfortabel én kreukvrij, aldus de ontwerper. ‘Dao DenimLin is de eerste jeans die wordt gekweekt, gekleurd en geweven in Frankrijk’, meent hij.

Opdat Dao een eerste volledige collectie zou kunnen financieren, had hij honderd mensen nodig die op voorhand al een deeltje van hun jeans wilden betalen. Dat doel heeft hij na twee dagen al behaald, klinkt het opgetogen op zijn crowdfundingpagina.

Présentation DAO DenimLin from Davy Dao on Vimeo.