Foto: REUTERS

ING trekt loonsverhoging voor topman in

De loonsverhoging met 50 procent van ING-topman Ralph Hamers gaat voorlopig niet door. ING trekt de plannen in na zware commotie.

‘De afgelopen dagen hebben veel klanten, werknemers en andere belanghebbenden ons hun mening gegeven’, zo zegt Jeroen van der Veer, voorzitter van de Raad van Commissarissen (in België raad van bestuur) in een persbericht. ‘Wij zijn als raad van commissarissen verantwoordelijk voor dit voorstel en hebben spijt van de commotie die dit heeft veroorzaakt. We beseffen dat we de maatschappelijke ontvangst in Nederland hebben onderschat op dit duidelijk gevoelige onderwerp.’

Klanten keerden zich af van ING maar ook de politiek reageerde scherp op de plannen om Ralph Hamers zijn verloning met de helft te verhogen tot 3 miljoen euro. De Nederlandse minister van Financiën Wopke Hoekstra had gezegd dat hij naar ‘wettelijke of niet-wettelijke’ maatregelen zou grijpen om de salarisopstoot te voorkomen. GroenLinks stelde dan weer voor dat salarisverhogingen van directieleden van belangrijke banken voortaan zouden moeten goedgekeurd worden door de minister van Financiën.

ING zegt nu dat het met het intrekken van Hamers zijn loonsverhoging wil vermijden dat het imago van ING beschadigd wordt. Het zal onderzoeken hoe het tot een ‘duurzaam en concurrerend’ remuneratievoorstel kan komen. Met andere woorden: de plannen voor een hoger loon zijn niet definitief van de baan.

De loonsverhoging van 50 procent voor Hamers stond in schril contrast met de loonsverhoging van 1,7% die het personeel ging krijgen. Een jaar eerder maakte ING een groot herstructureringsplan bekend dat België hard trof. Hier verdwijnen 3.000 van de 9.000 banen.