Foto: AFP

Republikeinen: ‘geen collusie’ tussen campagneteam Trump en Rusland

De Republikeinen in de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden hebben ‘geen enkel bewijs van collusie, coördinatie of complot gevonden tussen het campagneteam van president Donald Trump en Rusland’.

De inlichtingencommissie, gedomineerd door Republikeinen, presenteerde maandag in een persbericht zijn belangrijkste conclusies van het onderzoek naar Russische inmenging bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016. Maar het zijn enkel de Republikeinse leden van de commissie die de conclusies hebben ondertekend.

De inlichtingendiensten van de VS beschuldigen het Kremlin er al langer van dat ze zich gemengd hebben in de kiesstrijd. Zo zouden ze de latere winnaar Trump geholpen hebben om zijn concurrente Hillary Clinton te beschadigen. Een speciaal aanklager en verschillende parlementscommissies onderzoeken of er daarbij afspraken waren tussen team-Trump en Moskou.

Na een onderzoek van een jaar zien de Republikeinen geen reden om te denken dat Rusland vóór Trump en tegen Clinton was. Daarmee spreken ze dus de conclusies tegen van de inlichtingendiensten.

Het tijdstip waarop de conclusies van het parlement naar buiten komen, roept op zijn minst vragen op. Speciaal aanklager Robert Mueller onderzoekt nog steeds nieuwe sporen. Zijn vaststellingen zetten het Witte Huis steeds meer onder druk.

Stof voor misdaadschrijvers

‘We hebben geen enkel bewijs van collusie, coördinatie of complot gevonden tussen het campagneteam van president Donald Trump en Rusland’, klinkt het in een persbericht. De Washington Post citeert uit het persbericht dat er hoogstens sprake was van slechte inschattingen en ongelukkige ontmoetingen.

Parlementslid Mike Conaway leidt het Rusland-onderzoek van de commissie. Hij zegt dat de vermoedens van geheime afspraken op zijn best stof zijn voor misdaadschrijvers.

De commissie erkent wel dat de Russen sociale media gebruikten om verdeeldheid te zaaien, maar niet dat ze Trump probeerden te helpen winnen. Het rapport doet ruim 25 aanbevelingen om de beveiliging van verkiezingen en de reactie op cyberaanvallen te verbeteren, en de 'bedreiging van Moskou' en 'bedreiging van Russische inmenging' te verminderen.

Het ontwerprapport wordt dinsdag aan de Democratische leden van de commissie gestuurd.

Bron: BELGA/AFP