Youtuber ontdekt verlaten Eurostar nabij Belgische grens

De Franstalige Youtuber en urban explorer Adcazz heeft in een bos in Valenciennes, een tiental kilometer van de Belgische grens, een verlaten Eurostar ontdekt. De beelden werden in een maand tijd al 1,4 miljoen keer bekeken.

Het gaat om een hogesnelheidstrein die gebruikt werd tussen Brussel, Parijs en Londen. De trein werd ingezet tussen 1994 en 2014 en telt dertien wagons en twee buffetwagens.

Adcazz ontdekte de trein via Google Maps in een bos in Valenciennes, op zo’n tien kilometer van de Belgische grens. De trein is op sommige plaatsen duidelijk aangepakt door vandalen. ‘Het is schandalig dat deze trein hier zo wordt achtergelaten. Er zijn nog veel onderdelen die hergebruikt kunnen worden’, vertelt Adcazz aan France 3. ‘Recuperatie kan heel nuttig zijn, maar nu laten ze de trein langzaam kapotgaan.’

‘Ik krijg berichtjes uit heel Europa van mensen die het niet begrijpen’, gaat Adcazz verder. ‘In sommige landen gaan treinen vijftig jaar lang mee.’

Eurostar heeft aan het de radiozender France Bleu Nord laten weten dat het toestel niet verwaarloosd wordt. ‘De trein wordt daar sinds 2016 opgeslagen. We zijn bezig met de ontmanteling van het toestel’, aldus een woordvoerder.

Bron: Le soir, La voix du Nord, France Bleu Nord