Foto: REUTERS

Het weekend van Front National: zaterdag Steve Bannon, zondag naamsverandering

De Franse extreem-rechtse partij Front National (FN) houdt dit weekend in Rijsel zijn congres waar een naamsverandering op de agenda staat. Opmerkelijke gast is Steve Bannon, de omstreden en intussen ontslagen raadgever van de Amerikaanse president Donald Trump.

Op het congres staat ook de herverkiezing van Marine Le Pen als voorzitter op het programma. Dat wordt normaal gezien een formaliteit, want er zijn geen tegenkandidaten. Al is haar populariteit wel tanende sinds de presidentsverkiezingen van vorig jaar. Le Pen wordt bovendien geviseerd door het gerecht, onder meer voor het verspreiden op Twitter van foto’s van geweld door IS en voor fictieve tewerkstelling in het Europees parlement.

Marine Le Pen is voorstander van de naamsverandering omdat het FN te beladen is en allianties onmogelijk maakt. De resultaten van de stemming bij de militanten wordt zaterdag bekendgemaakt. Er zou slechts een kleine meerderheid voor een nieuwe naam te vinden zijn.

Zondag stelt Le Pen dan de nieuwe partijnaam voor, waarover de leden schriftelijk hun zegje moeten doen.

Zaterdag werden alvast de resultaten van een interne bevraging voorgesteld. Zowat 30.000 partijleden hadden een vragenlijst ingevuld.

Het was geen verrassing dat 98 procent wil dat de immigratie naar een ‘minimaal niveau’ daalt.

Zowat 67 procent van de leden wil dat Frankrijk de eurozone verlaat om zijn ‘monetaire soevereiniteit terug te krijgen’. Negentig procent steunt Le Pen die een referendum wil over het verlaten van de Europese Unie, en 82 procent wil uit de Schengenzone treden.

Bron: BELGA