Veiligheidsadviseur: ‘Bewijzen Russische inmenging onweerlegbaar’

De nationaal veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump zegt dat de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen nu ‘onweerlegbaar’ is. Dat doet hij nadat het gerecht dertien Russen in staat van beschuldiging heeft gesteld. Rusland ontkent.

Veiligheidsadviseur H.R. McMaster zegt dat de FBI de Russische bemoeienissen in de verkiezingen van 2016 onweerlegbaar en zonder twijfel aantoont.

Vrijdag heeft Rober Mueller, de speciaal aanklager die het onderzoek leidt, nieuwe details bekendgemaakt over de manier waarop Rusland de presidentsverkiezingen probeerde te beïnvloeden. De aanklacht van 37 pagina’s beschuldigt dertien Russen en drie organisaties van een jarenlang complot om de verkiezingen in het voordeel van Donald Trump te doen verlopen.

‘Zoals u in de aanklacht van de FBI kunt zien, is het bewijs nu onweerlegbaar en beschikbaar’, zei McMaster op een veiligheidsconferentie in Duitsland.

De veiligheidsadviseur sprak nadat de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov op hetzelfde podium de beschuldigingen afdeed als onzin. ‘Tot we feiten zien, is al de rest gewoon gewauwel’, verklaarde hij.

Het onderzoek van de VS en de aanklachten kunnen Rusland er volgens McMaster mogelijk van overtuigen om ermee te stoppen. ‘Rusland evalueert mogelijk waarmee het bezig is, omdat het gewoon niet werkt.’

Werkwijze

De akte van beschuldiging preciseert dat Jevgeni Prigozin, een ‘bondgenoot’ van de Russische president Vladimir Poetin, de groep gefinancierd heeft ‘met als strategisch doel om verdeeldheid te zaaien in het Amerikaanse politieke systeem’. Niet alleen zouden de Russen sociale media hebben overspoeld met pro-Trumppropaganda, Russische agenten zouden ook in het geheim naar de VS zijn afgereisd. Daar deden ze zich voor als Amerikanen en contacteerden ze politieke activisten. Ze hielden zich onder meer bezig met de organisatie van rally’s om Trump te steunen.

Het doel was ook de campagne van Clinton te ontwrichten, klinkt het. Zo zouden ze bijvoorbeeld een Amerikaanse betoger ervan hebben overtuigd om zich als Clinton in een gevangenisuniform te verkleden en zo in een kooi in een betoging mee te rijden. Ook werden volgens de aanklacht bijvoorbeeld moslims en zwarten via Instagram opgeroepen niet te stemmen, of te stemmen op de Groene kandidaat Jill Stein.

Trump

Mueller onderzoekt ook of er samenwerking is geweest van Russen met het campagneteam van Trump, maar de president ziet in de beschuldigingen het bewijs van zijn onschuld. ‘Rusland is zijn anti-Amerikaanse campagne begonnen in 2014, lang voor ik mijn kandidatuur voor de presidentsverkiezingen indiende’, tweette hij.

Bron: Reuters