Foto: Photo News

Binnenkort betalen met bankkaart zonder toeslag

Deze zomer wordt de toeslag die soms gevraagd wordt bij betalingen met een bankkaart afgeschaft. Ook voor kleine bedragen mogen handelaars geen toeslag meer vragen.

De regering wil betalingen met bankkaarten stimuleren omdat fraude zo beter kan worden aangepakt. Volgens het kabinet-Peeters zal de wet tegen de zomer actief zijn, nadat ze is goedgekeurd door de Kamer.

De wet is een omzetting van een Europese richtlijn. Die zegt dat handelaars geen extra kosten mogen aanrekenen wanneer klanten een bankkaart gebruiken.

‘Negatieve impact’

Op dit moment rekent volgens de neutrale ondernemersorganisatie NSZ 9 procent van de handelaars nog kaartbetalingen aan. Een ruime meerderheid daarvan zal die optie niet meer aanbieden als de toeslag verboden wordt. ‘Dat toeslagverbod riskeert dus voor een stuk een negatieve impact te hebben op het elektronisch betaalverkeer’, stelt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. ‘Dat kan niet de bedoeling zijn en daarom moet het elektronisch betaalverkeer verder goedkoper worden voor handelaars.’

De kosten voor de handelaars om een elektronisch betalen te voorzien gaan omlaag, als compensatie. Het NSZ dringt erop aan om de prijs ervan nog verder te verlagen. De enige manier om handelaars die nog geen kaartbetalingen accepteren over de streep te trekken, is volgens NSZ door te spelen op het prijselement.