Foto: AFP

Braziliaans Hof bevestigt zwaardere celstraf voor ex-president Lula

Een Braziliaans hof van beroep heeft de veroordeling van de ex-president Luiz Inacio Lula da Silva voor corruptie bevestigd. Hij krijgt een celstraf van 9,5 jaar opgelegd. Dit betekent vermoedelijk het einde van de carrière van de 72-jarige Lula.

Luiz Inácio Lula da Silva – in de volksmond ‘Lula’ – was al president van Brazilië van 2003 tot en met 2010. In juli vorig jaar werd hij veroordeeld tot 9,5 jaar cel wegens corruptie en witwassen. Lula ging in beroep. Vandaag heeft het hof van beroep zich uitgesproken over de zaak.

Twee van de drie rechters stemden ermee in de vroegere veroordeling staande te houden. De derde magistraat dient nog zijn stem uit te brengen, maar dit zal de zaak niet veranderen.

Mocht hij zijn vrijgesproken, lag de weg voor hem open om in oktober een nieuwe gooi te doen naar het presidentschap. De kans was groot dat hij die verkiezingen dan zou winnen: de ex-president is nog steeds bijzonder populair in Brazilië en ligt in de peilingen mijlenver voor op zijn concurrenten.

Maar door de beslissing van woensdag kan de politicus normaal gezien geen kandidaat meer zijn bij de presidentsverkiezingen van oktober.

De ex-president kan na het verliezen van zijn beroep tegen de veroordeling in een eerste aanleg opnieuw naar een hogere rechtbank trekken, meldde de Britse openbare omroep BBC. Voor het verdict viel, zei Lula dat hij zou blijven vechten ‘voor de waardigheid van het Braziliaanse volk’, aldus de BBC.

Bron: BELGA
Niet te missen