Foto: EdA Mathieu GOLINVAUX

Toeristen nog enkele dagen geblokkeerd in Zwitserse grot

De zeven toeristen en een begeleider die zondag door onverwacht wassend water geblokkeerd raakten in een grot in Zwitserland, moeten nog zeker tot het weekend wachten voor ze bevrijd kunnen worden.

Zaterdag was de groep vertrokken voor een excursie van twee dagen, inclusief bivak, in de beroemde grot van Hölloch, die meer dan 200 kilometer aan galerijen bevat, in het Muotatal in het kanton Schwytz. Door het wassende water kon de groep zondag het enorme grottenstelsel niet meer verlaten, maar op drie kilometer van de uitgang slaagden ze er wel in op een veilige plaats hun bivak op te slaan.

Maandag konden vier reddingswerkers hen na een tocht van acht uur via een alternatieve ingang bereiken. Zij verleenden onder meer psychologische bijstand. Alleen speleologen, en dus geen toeristen, kunnen van die veeleisende ingang gebruikmaken.

De autoriteiten hoopten er aanvankelijk op dat het waterpeil tegen dinsdag genoeg zou zijn gedaald voor de groep om de grot te verlaten, maar dat bleek niet het geval. Door de recente hevige regenval blijft een reddingsoperatie onmogelijk. Pas in het weekend wordt beterschap verwacht, zo zei de politie dinsdagavond. In de loop van de komende dagen zullen de gestrande toeristen wel opnieuw bevoorraad worden.

Bron: belga