Foto: BELGA

Umicore is de winnaar van de Bel20

De Bel20 steeg in 2017 uiteindelijk met ruim 10,3 procent. Een mooie prestatie, maar wel de op één na slechtste beursprestatie van de afgelopen 6 jaar,. Toch was 2017 wel degelijk een goed beursjaar, met Umicore als grootste winnaar.

Bij de Bel20-index, de index van de 20 grootste aandelen waarvan het economisch gewicht in belangrijke mate een band heeft met België, was Umicore de grootste winnaar. Umicore kondigde aan dat het versneld zal investeren in capaciteit om in te spelen op vraag naar kathodematerialen voor herlaadbare batterijen. Umicore was ooit een armlastige vervuilende non-ferrogroep maar vormde zich om tot wissel op de toekomst.

Guy Lerminiaux, aandelenspecialist bij Bank Degroof Petercam, raadt beleggers aan om te investeren in bedrijven die zich met succes weten te vernieuwen. ‘Er is een bewustwording in Europa dat de oude economie hertekend wordt door de digitalisering. Zoek bedrijven die de stap van oud model naar nieuw succesvol zetten’, zegt Lerminiaux.

Een aantal biotechaandelen die met positieve testresultaten kwamen, hadden een topjaar. Ablynx en Celyad verdubbelden in koers maar ook Galapagos en Tigenix deden het goed. De absolute winnaar was ArgenX. Positieve testresultaten en een succesvolle kapitaalverhoging op Nasdaq katapuldeerde het aandeel hoger. Bij de verliezers viel in de Bel20 Colruyt op wiens model onder druk komt. Ook AB InBev stelde teleur. Enkele middelgrote Belgische bedrijven zoals Van de Velde, IBA en Lotus Bakeries waren ook verliezers. Tom Simonts (KBC Securities) verwacht dat enkele van die afgestrafte bedrijven het in 2018 beter zullen doen.