Foto: Photo News

Beroemde chef Gualtiero Marchesi overleden

De beroemde Italiaanse chef Gualtiero Marchesi is op 87-jarige leeftijd overleden. Hij werd beschouwd als de grondlegger van de vernieuwde Italiaanse keuken.

Volgens de Italiaanse media stierf Marchesi aan een hartaanval. Hij was de eerste chef die drie Michelinsterren kreeg, en werd beroemd met zijn recept voor saffraanrisotto met bladgoud.

Koken zat Marchesi in het bloed. Hij was de zoon van restauranthouders in Milaan. Zelf leerde hij op zijn 17de de geheimen van de kookkunst in het Zwitserse St. Moritz. Later volgde hij een opleiding aan de hotelschool in Luzern.

Hij werkte in gerenommeerde restaurants in Parijs, Dijon en Roanne, maar keerde uiteindelijk toch terug naar Milaan. Daar opende hij samen met zijn ouders een klein hotel en restaurant.

Michelinsterren

Marchesi werd binnen het jaar beloond met een eerste Michelinster. Het tweede jaar kwam daar nog een bij, en zeven jaar later was hij de eerste Italiaan met drie Michelinsterren.

De chef had ook restaurants in Parijs en Rome, en in 2011 bedacht hij recepten voor hamburgers en desserts voor de fastfoodketen McDonald’s.

De burgemeester van Milaan, Guiseppe Sala, eert de overleden chef-kok: ‘Milaan is hem veel verschuldigd'.