Foto: Bart Dewaele

Waalse chefs boos op Michelin: ‘Alsof het hoogste culinaire niveau Vlaams moet blijven’

Waar Michelin in Vlaanderen kwistig nieuwe sterren uitdeelde, kwam er langs Franstalige kant maar één ster bij. ‘Waalse chefs verdienen twee of drie sterren, en we vragen ons af waarom ze die niet krijgen’, klaagt Génération W, een verzameling van Waalse restaurateurs, in L’Avenir.

In de nieuwe Michelin-gids kregen 65 Vlaamse restaurants een ster, tegenover 30 in Wallonië. dertien Vlaamse restaurants mogen twee sterren aan hun muur hangen, tegenover vier aan Franstalige kant. Daarmee telt Vlaanderen meer dan dubbel zoveel één- en tweesterrenrestaurants dan Wallonië. De twee driesterrenrestaurants die ons land rijk is, liggen bovendien ook allebei in het Vlaamse landsgedeelte.

Génération W, een organisatie van Waalse restauranthouders, werd ten dele opgericht om iets aan die wanverhouding te doen. ‘We willen de Waalse gastronomie meer in de verf zetten’, aldus woordvoerder Jean-Luc Pigneur in L’Avenir. ‘Vooral in het buitenland en, onder andere, in Parijs.’

De Waalse restaurateurs ergeren zich vooral aan het kleine aantal tweesterrenrestaurants en het uitblijven van een etablissement met drie sterren in Franstalig België. ‘We hebben echt het gevoel dat er een zekere terughoudendheid is om twee of drie sterren te geven aan zaken in Wallonië of Brussel (in de hoofdstad zijn er vijf tweesterrenrestaurants, red.). In Wallonië zijn er chefs die twee of drie sterren verdienen, en we vragen ons af waarom ze die niet krijgen. Alsof het hoogste culinaire niveau in Vlaanderen moet blijven.’

Meer bib gourmands in Wallonië

Génération W erkent dat ook het sociaal-economische verschil tussen de twee landsgedeeltes een rol speelt. ‘Er is meer geld in Vlaanderen en Vlamingen gaan meer op restaurant, wat het makkelijk maakt om een kwalitatief hoogstaande zaak te openen. Zelfs 50 tot 75 procent van het cliënteel in Waalse sterrenrestaurants is Nederlandstalig.’

Een kleine troost: in de categorie ‘bib gourmand’, voor restaurants met een bijzondere prijs-kwaliteitsverhouding, scoort Wallonië veel beter dan Vlaanderen (87 bib Gourmands tegenover 59). ‘Dat bevestigt dat men in Wallonië goedkoper kan eten dan in Vlaanderen’, aldus culinair recensent Bruno Vanspauwen in De Standaard.