Foto: STEFAAN BEEL

2.000 mensen houden wake voor slachtoffer terreuraanslag New York in Oostnieuwkerke

Zowat 2.000 mensen hebben in het West-Vlaamse Oostnieuwkerke, deelgemeente van Staden, een stille wake gehouden tegen zinloos geweld. Dat gebeurde naar aanleiding van het overlijden van de 31-jarige Ann-Laure Decadt. Zij kwam twee weken geleden om het leven tijdens de aanslag in New York. Zaterdag wordt ze begraven.

Bijna twee weken geleden kwam de 31-jarige vrouw uit Oostnieuwkerke om het leven toen ze werd gegrepen tijdens een fietsritje, door de terrorist die in totaal acht mensen doodde tijdens een brutale aanslag. De vrienden en kennissen stonden erop om een stille wake te houden, vooral tegen zinloos geweld. De familie gaf daarvoor de goedkeuring.

Tegen 19 uur waren zowat 2.000 mensen opgedaagd. Wim Opbrouck, die de wake in goede banen leidde, opende met een tekst die predikte voor liefde, vrede en medemenselijkheid, en vooral tegen haat. Na die troostende woorden begon een optocht van ongeveer anderhalve kilometer door de dorpskern van Oostnieuwkerke. Tegen dat de laatste mensen vertrokken, kwamen de eerste al bijna terug aan. Ze zetten kaarsjes in de vorm van een hart voor het portaal van de kerk waar Ann-Laure Decadt zaterdag begraven wordt. Er waren veel kaarsjes te weinig voor de massaopkomst.

Aan het einde nam Wim Opbrouck nogmaals het woord. Hij las onder meer ‘Jihad van liefde’ voor, een gedicht van de Molenbekenaar Mohamed El Bachiri, die zijn vrouw verloor tijdens de aanslag op de metro in Maalbeek op 22 maart 2016. Daarna volgde een ijzige minuut stilte. Opbrouck sloot af met ‘Imagine’ van John Lennon, aangevraagd door de Chiro waar Ann-Laure lange tijd lid van was.

Bron: BELGA
Niet te missen