Foto: Photo News

Catalonië komende maanden onder Spaans bewind

De Spaanse regering heeft zaterdag het formele proces opgestart om de autonomie van Catalonië op te schorten. Bovendien wordt de Catalaanse regering uit zijn functie ontheven en moeten er nieuwe regionale verkiezingen komen. Dat heeft premier Mariano Rajoy bekendgemaakt op een persconferentie na afloop van een buitengewone zitting van de Spaanse regering. Daarmee roept Spanje voor het eerst het veelbesproken artikel 155 van zijn grondwet in.

Rajoy verklaarde dat 'het nooit onze wens' was om het artikel in te roepen waarmee Catalonië de facto van zijn autonomie wordt ontheven. Maar de regering had geen andere keuze meer, na de 'eenzijdige en illegale' acties van de Catalanen, zo klonk het nog.

Rajoy wil dat de Catalaanse minister-president Carles Puigdemont en zijn volledige regering worden weggestuurd. De functies van de regionale regering zullen dan worden overgenomen door de regering in Madrid. Er moeten binnen de zes maanden verkiezingen plaatsvinden om een nieuw parlement in Barcelona aan te duiden, klinkt het nog.

De premier maakte voorts duidelijk dat Carles Puigdemont niet zal mogen deelnemen aan die verkiezingen. Hij zal bovendien geen kandidaat kunnen voordragen.

Met die maatregelen wil Rajoy naar eigen zeggen komaf maken met de mensen die de Catalaanse autonomie 'buiten de wet' hebben geplaatst. De bedoeling is om Catalonië na de verkiezingen opnieuw een 'legaal' bewind te geven. Catalonië wordt volgens de Spaanse premier dus niet uit zijn zelfbestuur ontheven.

De maatregelen die de Spaanse regering aankondigt, moeten wel nog worden goedgekeurd door het Spaanse parlement. Wellicht zal dat vrijdag al gebeuren. De Partido Popular, de partij van Rajoy, beschikt over een meerderheid in de Senaat. Als er tegen de stemming geen nieuwe ontwikkelingen plaatsvinden, lijkt die goedkeuring dus niet meer dan een formaliteit te zijn.

De Spaanse premier uitte tijdens de persconferentie voorts nog felle kritiek op Puigdemont. Hij stelde dat het gedrag van de regering in Barcelona ernstige economische gevolgen had voor de regio. Ook hekelde hij het feit dat Catalonië de confrontatie zocht en - in tegenstelling tot wat de regio zelf beweerde - niet bereid was om de dialoog aan te gaan. Volgens Rajoy heeft Madrid wel degelijk aangeboden om over bijvoorbeeld de financiering te onderhandelen.

Voorlopig is er nog geen officiële reactie van de Catalaanse regering. Een woordvoerder laat wel weten dat Puigdemont zaterdagavond om 21 uur een verklaring zal afleggen. Om 17 uur zal hij in Barcelona ook deelnemen aan een demonstratie van de aanhangers van de Catalaanse onafhankelijkheid.

Bron: BELGA