Foto: Photo News

Goffin opent halve finale Davis Cup tussen België en Australië tegen noodoplossing Aussies: “Ik ben 100 procent”

David Goffin (ATP 12) en John Millman (ATP 185) spelen vrijdag het eerste enkelspel in de halve finale van de Davis Cup tussen België en Australië. Daarna is het in Paleis 12 van Brussels Expo, waar op gravel wordt gespeeld, de beurt aan Steve Darcis (ATP 77) en Nick Kyrgios (ATP 20).

Zaterdag staat het dubbel op het programma. Australië kan daarvoor rekenen op John Peers, nummer 2 van de wereld in de specialiteit. Zondag volgen de twee resterende enkelwedstrijden.

Wie het eerst drie keer wint, stoot door naar de finale. Die wordt van 24 tot 26 november afgewerkt. De tegenstander daarin is Frankrijk of Servië. Zij treffen elkaar dit weekend in Rijsel.

Australië voerde donderdag overigens nog een wijziging in de selectie door. Millman kwam in de plaats van Thanasi Kokkinakis (ATP 213). Ook Jordan Thompson (ATP 70) hoort tot de selectie.

De Belgische ploeg bestaat naast Goffin en Darcis uit Ruben Bemelmans (ATP 92) en Arthur De Greef (ATP 147).

David Goffin: “100 procent”

David Goffin kende door knieproblemen geen vlekkeloze aanloop naar de halve finale van de Davis Cup. Maar daags voor hij in Paleis 12 in Brussels Expo de baan opkomt tegen de Australiër John Millman, brengt Belgiës nummer 1 goed nieuws. “Ik ben 100 procent beschikbaar voor dit weekend”, klinkt het donderdag.

“Mijn blessure is goed geheeld dankzij het werk van de medische ploeg. Ik hoop dat morgen alles perfect zal lopen”, zegt de nummer 12 van de wereld. “Ik heb zo goed als geen pijn meer.”

Goffin staat vrijdag in het eerste enkelspel tegenover John Millman, nummer 185 op de ranking. “Ik heb hem al meerdere keren zien spelen, maar we namen het nog nooit tegen elkaar op. Hij heeft een heel fysiek en stevig spel. Het is aan mij om zijn ritme te ontregelen. Maar het allerbelangrijkste is dat ik mij concentreer op mijn kwaliteiten.”

Over de gravelbaan die voor de halve finale werd aangelegd, is Goffin tevreden. “Hij is eerder traag maar van goeie kwaliteit. We zijn heel blij. Voor de Australiërs wordt het ingewikkelder want zij zijn gewend op snelle ondergronden te spelen.”

Steve Darcis (ATP 77) werkt vrijdag het tweede enkelspel af. Hij staat tegenover de Australische kopman en enfant terrible Nick Kyrgios (ATP 20). “Hij is onvoorspelbaar”, weet ‘Shark’. “In de Davis Cup wordt Kyrgios goed omkaderd door zijn kapitein Lleyton Hewitt. Bovendien is hij heel gemotiveerd. Ik zal solide moet zijn. Ik ga het veld opstappen als een krijger en in mijn kansen geloven. Op fysiek vlak en qua tennis zit het goed. Ik wil Kyrgios last bezorgen.”

“Kyrgios is een enorm talent”, vult kapitein Johan Van Herck aan. “Maar wij gaan ons concentreren op ons spel en op dat van Steve.”

Hewitt schuift favorietenrol door naar België

Lleyton Hewitt beschouwt België als de favoriet in de halve finale van de Davis Cup. “Ze hebben twee voordelen. België speelt thuis en mocht de ondergrond kiezen. Ze zijn dus favoriet”, vertelde de Australische kapitein daags voor de start van de ontmoeting op gravel in Brussel.

Naast kopman Nick Kyrgios (ATP 20) rekent Hewitt in het enkelspel op John Millman (ATP 185). Die verkoos hij boven Thanasi Kokkinakis (ATP 213).

“Millman staat momenteel heel goed te spelen, terwijl Kokkikanis een moeilijk 2017 heeft beleefd”, aldus de ex-nummer 1 van de wereld. Millman toonde zijn goede vorm onlangs op de US Open waar hij de derde ronde haalde en onder meer, in de openingsronde, Kyrgios uitschakelde.

Hewitt benadrukte donderdag nog eens wat een eer het voor hem en zijn team is de Australische kleuren te verdedigen. “In ons land hebben wij een lange en rijke traditie in het tennis. Voor je land spelen is altijd speciaal, er bestaat geen grotere eer”, aldus Hewitt, die in 1999 en 2003 de landencompetitie won.

Bron: BELGA