Foto: AP

Secretaris-generaal VN: ‘Humanitaire situatie Rohingya is catastrofaal’

Antonio Guterres, secretaris-generaal van de VN, heeft zich op de VN-Veiligheidsraad uitgesproken over de ‘catastrofale’ situatie van de Rohingya in Myanmar. ‘De autoriteiten moeten militaire acties opschorten en het geweld tegen de Rohingya stoppen.’

Guterres vertelde op een persconferentie op de VN-Veiligheidsraad dat de Rohingya zich in een ‘catastrofale crisis’ bevinden. Hij roept alle landen op om hulp te sturen. Volgens de secretaris-generaal wordt de regio momenteel gedestabiliseerd.

Vorige donderdag waarschuwde Antonio Guterres, secretaris-generaal van de VN, de VN-Veiligheidsraad al over de etnische zuivering in Myanmar. De oproepen zijn een erg zeldzame stap voor een secretaris-generaal.

Grof geweld

Ook steeds meer neutrale VN-waarnemers spreken zich uit over de catastrofale ­situatie van de Rohingya in ­Myanmar. Maandag zei de VN-commissaris voor Mensenrechten, Zeid Ra’ad al-Hussein, dat wat Myanmar deed een ‘typisch voorbeeld’ van etnische zuivering is.

‘Ik zei vorig jaar al dat het patroon van grof geweld tegen de Rohingya een systematische aanval op die gemeenschap is, en misschien wel een misdaad tegen de menselijkheid’, aldus Al-Hussein in Genève. ‘Nu gaat het over een nog grotere schaal. De overheid moet stoppen met te doen alsof de Rohingya hun eigen huizen en dorpen in de as leggen’, voegde hij eraan toe.

Rohingya

Het geweld in de provincie Rakhine, in het westen van Myanmar, heeft al meer dan 270.000 Rohingya op de vlucht gedreven. Het geweld in het land heeft mogelijk al aan meer dan duizend mensen het leven gekost. Het merendeel van de slachtoffers maakt deel uit van islamitische Rohingya-minderheid.

Bron: Reuters