Foto: AFP

'Schade orkanen kan oplopen tot 200 miljard dollar'

Orkaan Irma en Harvey zijn voorbij geraasd, en lieten een spoor van vernieling achter. Experten berekenen de schade die het natuurgeweld met zich meebracht.

Harvey en Irma zorgden voor ‘het duurste orkaanseizoen tot nog toe’, zegt Bronek Masojada, hoofd van de Britse verzekeringsmaatschappij Hiscox aan BBC. Beide waren categorie vijf orkanen.

Volgens Moody’s Analytics loopt de geschatte schade van beide orkanen op van 150 tot 200 miljard dollar. Daarnaast is er ook nog economische schade, die ze op 20 tot 30 miljard dollar schatten.

Na de doortocht van Irma zitten miljoenen gezinnen zonder stroom in Florida. Toch kon het erger, de orkaan verloor impact toen hij aan land kwam en spaarde grote steden als Miami.

Caraïben

De schade op de Caraïbische eilanden is enorm. Het volledige economische systeem is ontwricht. Enki Holdings, het bedrijf dat de veiligheidsbeoordeling doet voor de VS, voorspelt dat de impact van Irma hoger ligt dan het jaarlijkse BNP. Enki schat dat de schade 30 miljard dollar zal kosten.

Meer dan 60 mensen lieten het leven door orkaan Irma, waarvan 43 op de Caraïben en 18 in de VS. Na de doortocht van orkaan Harvey lieten meer dan 50 mensen het leven.

 

Categorie

Windsnelheden

Schade

1

119 - 153 km/uur
De wind beschadigt huizen. Takken kunnen afbreken en stroomkabels kunnen beschadigd worden.

2

154 - 177 km/uur
Sterkere winden richten zware schade aan huizen aan. Bomen kunnen omvallen. De elektriciteit ligt voor meerdere dagen uit.

3

178 - 208 km/uur
De schade aan bomen en huizen loopt op. Toegang tot water en elektriciteit is er voor een tijdje na de storm niet.

4

209 - 251 km/uur
Er is nog meer schade aan huizen, bomen, en stroomleidingen. De schade is zo erg dat het gebied onbewoonbaar is voor weken of maanden na de storm.

5

Meer dan 251 km/uur
Catastrofale schade aan huizen, bomen, en stroomleidingen, tot weken of maanden na de storm.
Bron: BBC, The Guardian, ABC News