Foto: blg

65-plussers lopen groot risico op ondervoeding

Meer dan een op de drie 65-plussers die nog thuis wonen, zijn ondervoed of lopen een groot risico op ondervoeding. ‘Ze hebben nood aan ­verrijkte voeding, want met hun dagelijkse kost komen ze er niet.’

Een hamburger met extra eiwitten, koekjes die bomvol proteïnen en vezels zitten, verrijkte powersoep. Ja, het is technisch perfect mogelijk om dat te maken. Nee, senioren proeven het verschil niet of nauwelijks. En ja, 65-plussers zouden ze dringend moeten eten. Dat is de conclusie van een onderzoek dat de West-Vlaamse hogeschool Vives de afgelopen twee jaar heeft gevoerd in samenwerking met onder meer de KU Leuven.

‘Ondervoeding is een groot probleem bij senioren’, zegt onderzoekster Lien Van den Broeck. ‘Als je ouder wordt, vermindert je eetlust. Dus krijg je maar kleinere porties binnen. Toch heb je evenveel nood aan proteïnen en vezels als een jongere volwassene. Als je niet genoeg eet, vermindert je spiermassa. En dat vermindert je mobiliteit. Waardoor je sneller in een rusthuis dreigt te belanden.’

7 procent van de 65-plussers die nog thuis wonen, is effectief ondervoed. Nog eens 29 procent loopt een risico op ondervoeding, blijkt uit het meest recente onderzoek daarrond bij 3.300 bejaarden in België. Geriater Maurits Vandewoude van de Universiteit Antwerpen coördineerde dat onderzoek. ‘Het is een moeilijk te detecteren probleem’, zegt Vandewoude. ‘Vooral omdat de 65-plussers zelf vaak zeggen dat er niets aan de hand is, omdat ze nog mobiel zijn en zich niet ziek voelen. Maar het is een sluipend probleem.’

Sluipend gevaar

De oplossing? Je kunt supplementen proteïnen of vezels in poedervorm of pillen geven. ‘Maar dat werkt nogal stigmatiserend’, zegt Yves De Bleecker van het expertisecentrum Agro- en Biotechnologie van Vives. ‘Dan kun je het beter in de gewone producten steken.’

En dat zijn dus die powersoepen en verrijkte hamburgers. ‘Of yoghurt, melk of chocola met meer eiwitten’, zegt Van den Broeck. ‘We hebben die producten laten ontwikkelen: een hamburger bijvoorbeeld met 20 gram eiwit per honderd gram en drie gram vezels. Dat was technisch perfect te realiseren. En ons testpanel van senioren vond het resultaat ook goed.’

Toch liggen die seniorfoods nog niet in de supermarkten. ‘Omdat het klanten­bestand er nog niet is’, zegt Van den Broeck. ‘We hebben 260 mensen ondervraagd, en maar één op de vijf besefte dat ze meer eiwitten en vezels moesten eten. We moeten hen die kennis bijbrengen. Als we campagnes kunnen doen om onderzoek naar darmkanker te promoten, dan ook voor het sluipende gevaar van ondervoeding.’