Foto: Getty Images/iStockphoto

Dragonstone ligt dichterbij dan je denkt

Terwijl ze in het Kroatische Dubrovnik overspoeld worden door fans van ‘Game of Thrones’ die King’s Landing willen bezoeken, maakt ook een andere belangrijke locatie uit de televisieserie zich op voor een toestroom aan toeristen.

HBO-serie Game of Thrones wordt op verschillende plaatsen ter wereld opgenomen, van het koude IJsland tot Tunesische woestijn. Enkele middeleeuwse locaties komen ook prominent in beeld, zoals Dubrovnik, dat model stond voor King’s Landing. En dat lokt heel wat toeristen, zoveel zelfs dat de Kroatische havenstad maatregelen moest nemen om de stroom aan toeristen aan banden te leggen.

Maar nu hebben de fans een nieuwe locatie ontdekt die ze kunnen bezoeken. In het meest recente seizoen van de televisieserie speelden een aantal scènes zich af in en rond Dragonstone, eigendom van huis Targaryen, en daarvoor week de productieploeg uit naar het Spaanse Baskenland, meer bepaald het eilandje San Juan, voor de kust van Bermeo, zo’n 25 kilometer ten noordoosten van Bilbao.

Een kasteel zelf is er niet te vinden, wel de pittoreske trap ernaartoe. In werkelijkheid leiden de 241 treden echter naar de kleine kapel Gaztelugatxe. Maar dat houdt fans niet tegen. Volgens de Spaanse krant El Pais werd het eilandje in juli alleen al bezocht door 75.000 toeristen, ongeveer 2.400 per dag. Er zijn geen cijfers beschikbaar van vorige jaren om te vergelijken, maar volgens een lokale souvenirverkoper gaat het zeker om een verdubbeling van het aantal toeristen.

Om de toeloop aan toeristen enigszins binnen de perken te houden, wordt bekeken of er in de toekomst beter geen toegangsgeld kan worden gevraagd om de kapel te bezoeken.