• Links de valse Mondriaan, rechts een zwart-wit beeld van het werk op een tentoonstelling in Duitsland in 1937.

Bozar exposeerde valse Mondriaan

Het Brusselse kunstencentrum Bozar toonde vorig jaar drie maanden lang een werk van Piet Mondriaan dat niet authentiek was. ‘Zonder titel’, een schilderij op doek uit 1923, hing van eind februari tot eind mei in de expositie over Theo van Doesburg.

Bozar kreeg het werk tijdelijk in bruikleen van het Stedelijk Museum in Amsterdam. Het museum had het stuk zelf voor een lange periode gevraagd aan een Zwitserse privéverzamelaar. Het wou er de blikvanger van maken op de herdenkingen van De Stijl, die dit jaar in Nederland plaatsvinden. Dat schrijven De Standaard en NRC Handelsblad.

De Nederlandse Mondriaanspecialist Léon Hanssen zette een onderzoek op naar de authenticiteit van het werk. De eigenaar kwam met verschillende versies over de herkomst. Bovendien waren er verschillen tussen de historische foto’s en het schilderij dat in Bozar hing.

Het Stedelijk Museum Amsterdam en Bozar zeggen dat ze geen herkomstonderzoek deden toen ze het schilderij ontvingen. ‘We hebben jaarlijks drieduizend bruiklenen’, zegt Paul Dujardin, directeur-generaal van Bozar. ‘Daar kun je niet allemaal herkomstonderzoek naar doen. Dan rijd je vast in de bureaucratie. Als een schilderij via een gereputeerd huis als het Stedelijk Museum komt, gaan we verder op hun bevindingen.'

In ruil voor de bruikleen betaalde Bozar een deel van de restauratiekosten. ‘Dat was veel geld, een paar duizend euro’, zegt Dujardin. ‘Bozar en het Stedelijk Museum zitten hier zeer mee verveeld, maar gebeurd is gebeurd.