Foto: Photo News

CD&V gelooft in samenwerking met CDH

De Franstalige christendemocraten zoeken opnieuw toenadering tot de CD&V met het oog op een eventuele terugkeer op het federale beleidsniveau. Dat heeft CDH-voorzitter Benoît Lutgen vrijdag op de RTBF-radio bevestigd. Volgens Lutgen heeft de federale regering, bestaande uit MR, N-VA, Open VLD en CD&V, naast een aantal slechte maatregelen ook goede maatregelen genomen. CD&V bevestigt de toenadering

'Dat er een toenadering bezig is tussen CDH en CD&V is zeker waar! We hebben ook veel gemeenschappelijke punten die we ook willen verdedigen op het moment dat we zouden terugkeren op het federale niveau', aldus Lutgen. Volgens de CDH-voorzitter voert zijn partij momenteel ook op een 'constructieve' manier oppositie.

'Je mag van mij ook niet verwachten dat ik een maatregel ‘stom’ noem alleen omdat ze komt van een regering tussen MR en N-VA', zegt Lutgen. Hij verwijst bijvoorbeeld naar de steun van zijn partij voor de verlenging van de aanhoudingstermijn naar 48 uur. 'Er zijn goede maatregelen genomen door de federale regering, maar ook slechte die ik verwerp'.

Zet het dan de deur open voor een samenwerking met de N-VA? Lutgen blijft bij zijn ‘résiste et mords’ (Bied weerstand en bijt), woorden die hij in 2014 gebruikte toen hij zich verzette tegen verdere onderhandelingen met N-VA-voorzitter Bart De Wever. 'Ik blijf bij die woorden en er is momenteel geen sprake van onderhandelingen met N-VA'. Op de vraag of dat ooit wel zou kunnen, ging Lutgen niet in.

Lutgen blies in juni de samenwerking met de PS op, maar slaagde er nog niet in een alternatieve meerderheid op de been te brengen in Wallonië. De CDH-kopman weigert echter te spreken van een mislukking. ‘Wanneer je je overtuiging, waarden en projecten verdedigt, kan je niet spreken van een mislukking’, zegt hij.

CD&V bevestigt toenadering

'Het klopt dat voorzitter Beke en cdH-voorzitter Lutgen regelmatige contacten onderhouden. We geloven ook in die samenwerking in het politieke centrum. Daar ligt volgens ons de weg vooruit', zegt CD&V-woordvoerder Steffen Van Roosbroeck aan Belga. 'We zijn geen identieke partijen, maar we brengen beiden het verhaal van het centrum en dat staat voor ons garant voor sociale vooruitgang, voor een discours van rechten en plichten,...'

Over een eventuele regeringsdeelname of een echte as tussen CD&V en cdH bij de volgende federale verkiezingen, spreekt de partij zich niet uit. 'In 2019 zijn er opnieuw federale verkiezingen. Daar zijn we nu nog niet mee bezig. Dat is nog heel ver weg', klinkt het.

Jarenlang stonden de relaties tussen CD&V en de Franstalige 'zusterpartij' cdH op een laag tot onbestaand pitje. Vooral de steun van cdH voor de Lambermont-staatshervorming van paars in 2001 veroorzaakte een vertrouwensbreuk tussen beide partijen. Bij CD&V zagen sommigen die steun van het cdH toen als verraad.

Ook nadien bleven de relaties vaak moeilijk, denk bijvoorbeeld aan de gespannen verhoudingen tussen CD&V'er Yves Leterme en voormalig cdH-voorzitter Joëlle Milquet of 'Madame Non' tijdens de oranje-blauwe regeringsonderhandelingen in 2007. De ergernis en het wantrouwen werkten ook in de andere richting. Zo heeft het cdH het - met name tijdens de communautaire onderhandelingen - vaak moeilijk gehad met de 'Vlaamse reflex' van CD&V.

Bron: BELGA