Foto: BELGA

Magnette: ‘Waardig CDH zou ministers laten opstappen’

‘Als het CDH ook maar een minimum aan coherentie en waardigheid had, zou Benoît Lutgen zijn ministers laten opstappen’ uit de regering van de Franse Gemeenschap. Dat heeft voormalig Waals minister-president Paul Magnette (PS) donderdag gezegd op de RTBF. Magnette zegt dat hij de ‘institutionele crisis, die Brussel en de Franse Gemeenschap quasi verlamt’ betreurt.

Magnette, die intussen opnieuw voltijds burgemeester is van Charleroi, blijft kwaad op CDH-voorzitter Benoît Lutgen omdat die in juni de samenwerking met de PS heeft opgeblazen. Maar die demarche hoeft geen impact te hebben op het bestuur in Charleroi, meent Magnette. Zo wil hij de CDH-schepenen in Charerloi niet laten opdraaien voor de beslissing van hun partijvoorzitter. ‘Zij zijn niet verantwoordelijk voor de beslissing van hun voorzitter’, aldus Magnette. ‘We zullen later nieuwe allianties aangaan, na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018’.

Magnette herhaalt zijn kritiek op de beslissing van Lutgen en bestempelt die als ‘onverantwoordelijk’. ‘Dat heeft een institutionele crisis veroorzaakt die Brussel en de Franse Gemeenschap quasi verlamt en voor verdeeldheid zorgt onder de Franstaligen. Het is een kwalijke zaak voor het zuiden van het land’, zegt de Franstalige socialist. ‘Lutgen heeft dat met één enkele reden gedaan: zijn partij redden. Het is een politiek manoeuvre dat getuigt van een ongelooflijk cynisme en het betekent wellicht maar een tussenstap in de totale opgang van het CDH in de MR’.

Bron: BELGA
Niet te missen