Foto: AP

Noord-Korea: '3,5 miljoen vrijwilligers willen zich aansluiten bij leger'

Bijna 3,5 miljoen arbeiders, partijleden en soldaten hebben zich gemeld als vrijwilliger om te dienen in het leger. Dat meldt de officiële krant van Noord-Korea zaterdag. 'En ze staan allemaal klaar om wraak te nemen op de Verenigde Staten', klinkt het alweer dreigend.

Na eerdere dreigementen om raketten op het Amerikaanse eiland Guam af te vuren, gooit staatskrant Rodong Sinmun zaterdag nog meer olie op het vuur bij het conflict tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea.

'Bijna 3,5 miljoen inwoners - arbeiders, studenten, partijleden en oud-soldaten - hebben gemeld dat ze zich (opnieuw) als vrijwilliger bij het leger willen aansluiten', luidt het onder meer. Die toeloop zou er gekomen zijn na een bericht van het nationale persagentschap KCNA waarin de sancties van de VN (opgelegd na de vele rakettesten) veroordeeld werden

'Al onze burgers zijn klaar om wraak te nemen tegen de VS, en dat vele duizenden keren', aldus de krant. 'Op 9 augustus alleen kwamen er liefst 89.000 jonge mannen zich melden in één provincie.'

Op woensdag verzamelden tienduizenden Noord-Koreanen nog op het Kim Il-Sung-pleun in hoofdstad Pyongyang, ook al uit protest tegen de opgelegde sancties.

Noord-Korea en de VS zijn al een week in een retorische wedloop verwikkeld rond Pyongyangs kernwapenprogramma. President Trump verklaarde eerder dat hij Noord-Korea ‘met vuur en razernij zou bestrijden op een manier die de wereld nog nooit had gezien’. De Chinese president Xi Jingping pleitte tijdens een telefoongesprek met de Amerikaanse president in de nacht van vrijdag op zaterdag ervoor dat alle partijen zich terughoudend opstellen.

Bron: Reuters, CNBC