Foto: belgaimage

Rome roept de noodtoestand uit in Lazio en Umbrië

De Italiaanse regering heeft de noodtoestand afgekondigd in Lazio en Umbrië omwille van het drinkwatertekort.

De burgerbescherming krijgt zo bijzondere bevoegdheden om in de door toeristen populaire regio’s iets te doen tegen het watertekort. Dat deelde de ministerraad maandagavond na een zitting mee. De hoofdstad Rome ligt in Lazio.

Vele regio’s, vooral in Midden- en Zuid-Italië, lijden al weken onder een ongewone droogte. In Rome stond een tijdlang waterrantsoenering ter discussie. De drinkwatermaatschappij Acea mag water blijven pompen uit het Meer van Bracciano om de miljoenen inwoners van de hoofdstad te bevoorraden, meldt het persagentschap Ansa. De hoeveelheid is wel teruggeschroefd van 900 naar 400 liter per seconde. De regering verlengde ook de in februari uitgeroepen noodtoestand voor de provincies Agrigento en Messina op Sicilië.

Het watergebrek in de Zuid- Europese metropool wordt veroorzaakt door de aanhoudende droogte. In de eerste zes maanden van dit jaar is hier maar 157 millimeter water uit de hemel gevallen, tegen 649 millimeter in de eerste helft van 2016. De ongekend lange hittegolf verergert de situatie nog omdat er meer water uit de bronnen verdampt.

Het land wordt ook geteisterd door bosbranden. De brandweer haalde maandag bij bluswerken twee lichamen van vrouwen uit een huis, dat door een vlammenzee was ingesloten geraakt.

Bron: BELGA