Foto: BELGA

Bardet gelooft in zijn kansen: "Alles is mogelijk", Aru vindt dat de Tour nu echt begint: "Ik wil aanvallen"

Romain Bardet (AG2R) staat momenteel op een derde plaats in het klassement van de Tour de France. Op een persmoment van zijn team verklaarde hij dat hij “zich sterker voelt dan vorig jaar”, toen hij tweede werd. Ook beloofde de Fransman om verder strijd te leveren tegen Froome. Net als Astana-kopman Fabio Aru.

Alle nieuws uit de Tour de France 2017 op Sportwereld.be!
   Bekijk hier de tussenstand in alle klassementen
   Ontdek hier alle etappes

Bardet won al een rit in deze Tour de France en telt slechts 23 seconden achterstand op Chris Froome. Hij kijkt uit naar de slotweek. “We moeten onze sleutelmomenten uitkiezen, onze kans afwachten en het spel slim spelen”, deed hij zijn plan uit de doeken. “Dit is een Tour de France waar het om seconden gaat, je moet geduldig zijn en je momenten goed kiezen. Ik kan tevreden terugblikken op de eerste twee weken van deze Tour. Er is nog niets gewonnen, maar ook nog niets verloren en er volgt nog een spannende slotweek.”

Eerst de Alpen, dan de tijdrit

Bardet denkt nog niet aan de tijdrit van zaterdag in Marseille, een discipline die hij minder onder de knie heeft dan Froome, Aru en Uran. “Ik ben vooral bezig met de ritten door de Alpen”, zegt hij, “Ik ga ze benaderen zoals twee klassiekers, ik wil niet te veel rekenen. Alles staat dicht bij elkaar, dat besef ik meer dan ooit, maar ik probeer dit alles met de nodige sereniteit te benaderen, met niet te veel stress. Waarom zou ik ook? De ploeg draait goed, ik voel me goed, we zijn op de goede weg en laat ons die derde week positief benaderen.”

De kopman van AG2R vermoedt dat vooral de etappe van donderdag met aankomst op de Col d’Izoard, beslissend wordt. “Die twee Alpenritten zijn van groot belang”, benadrukte hij, “en ik denk dat de Tour beslist wordt op de Col d’Izoard. Door de opeenvolging van cols in die twee ritten en de finish op de top zal die slotcol doorwegen en zullen daar verschillen opgetekend worden. Voor mij is dat de sleuteletappe van deze Tour.”

LEES OOK: Froome: “Ik verwacht een heel spannende slotweek”

Een secondespel

De Fransman speelde zondag op de verrassing in de etappe naar Le Puy-en-Velay en Froome kwam even in de problemen. “Chris heeft gewoon een heel sterk team”, vatte Bardet het samen, “hij heeft drie, vier renners om zich heen die net zo goed kopman kunnen zijn. Het is moeilijk om hem en zijn team te destabiliseren. Je kan dat niet in één keer doen, je moet gewoon de kansen grijpen die zich voordoen. Het minste wat zich voordoet, moet je in je voordeel proberen te gebruiken.”

Bardet werd vorig jaar tweede, op de nodige afstand van Froome in Parijs. Nu staat hij op slechts 23 seconden. “Dit is mijn beste Tourbegin ooit”, gaf hij toe, “alles is mogelijk. Ik voel dat ik jaar na jaar progressie maak, ik voel me sterker dan vorig jaar, maar dat wil niet zeggen dat ik het hoogste schavotje zal mogen betreden in Parijs of dat ik opnieuw tweede word. In de koers kan veel gebeuren. Ik weet dat de strijd drie weken duurt. Ik ben fysiek sterker, maar ook mentaal meer in evenwicht. De verschillen zijn klein, ik moet gewoon geduldig zijn en als de kans zich voordoet het verschil proberen maken. Ik weet ook dat ik drie weken lang op het hoogste niveau kan strijden.”

Fabio Aru: "Ik wil aanvallen"

Op de twee vorige ­aankomsten bergop gaf Fabio Aru de beste indruk en stak hij ook de boel in brand. Met Alexandre Vinokourov heeft hij een meester-tacticus in steun, die weet hoe je met een coup in de derde week een grote ronde naar je hand kan zetten.

Net als Daniel Martin staat hij er in de Alpen wel alleen voor. Eenmaal hij onder vuur komt, zal hij zichzelf moeten ­redden. Heeft een betere tijdrit dan Bardet en Martin, maar moet in het werk tegen de klok flink ­onderdoen voor Uran en nog meer voor Froome.

“Het gevecht om de eindzege ligt volledig open. We krijgen woensdag en donderdag twee belang­rijke ritten in de Alpen en ­niemand kan nu al ­zeggen hoe hij zich zal voelen op cols boven de 2.000 meter. Ik zal niet zeggen dat de eerste twee weken niks voorstelden, maar het is nu pas dat het echt telt. De sterksten ­komen naar boven in de slotweek. Ik verwacht spektakel. Ja, ik wil aanvallen. Als de benen goed zijn, zal ik geen seconde twijfelen. Mijn tactiek? Die bepaal ik tijdens de koers, niet vooraf. Dat het zo dicht bij elkaar staat is nieuw voor Froome, benieuwd hoe hij er zal mee omgaan. De beslissing zal ­sowieso pas vallen in de tijdrit.”