‘Mensen liepen huilend naar buiten’

N-VA-fractieleider Matthias Diependaele was in de buurt van het Centraal-Station toen daar paniek uitbrak na een kleine ontploffing. Militairen hebben een verdachte doodeschoten.

Rond 20.30 uur wou een 36-jarige man uit Molenbeek een bom laten ontploffen in Brussel-Centraal.

Op Twitter verschenen al snel berichten van mensen die een ontploffing en schoten hadden gehoord. Ook N-VA-fractieleider in het Vlaams Parlement Matthias Diependaele was in de buurt.

‘Ik kwam van het N-VA-partijsecretariaat om mijn trein te nemen’, zegt hij aan onze redactie. ‘Heel wat mensen kwamen al huilend Brussel-Centraal uitgelopen. De politie, brandweer en militairen kwamen massaal ter plaatse.’

 

Dat de politie en militairen met getrokken wapens rondliepen, deed hem vermoeden dat het niet gewoon een bomalarm was en er iets ernstigs aan de hand was. Op straat hoorde hij dan dat er een explosie zou geweest zijn en dat iemand was neergeschoten.

 

 

Het parket bevestigde dat later. Intussen is de neergeschoten man overleden. Het treinverkeer en metroverkeer werd onderbroken.

Nicolas Van Herreweghen werkt voor de NMBS en zag vlak voor het incident een man met zijn trolley wandelen. Volgens Van Herreweghen riep de man Allahu Akbar. Daarna ontplofte de trolley. Volgens Van Herreweghen droeg de dader, een dertiger, een zwarte jeansbroek en een wit hemd. Ter hoogte van zijn broeksriem waren draden zichtbaar.

Patrick Van den Bosch werkt in de Ravensteingalerij naast het station. Hij vertelt dat mensen in paniek uit het station liepen en dat de security zei dat het gevaarlijk was in het station.

Doordat de bommenlegger schreeu­wend op het perron was gekomen, brak pa­niek uit. Verschillende mensen liepen ver­schrikt de sporen op, in een poging zich in veiligheid te brengen. ‘Het was een golf van paniek’, zegt Alain (54), een andere getuige die zijn vriendin kwam afzetten op de trein naar Diepenbeek. ‘Mensen liepen over de sporen. Sommigen verstopten zich in klei­ne nissen, op en naast de perrons. Een treinbestuurder stopte om ons mee te ne­men tot aan het Zuidstation.’