Foto: AFP

Grote avocadoroof in Californië

Drie werknemers van een groot distributiebedrijf van avocado’s in het Californische Oxnard hebben maandenlang vruchten gestolen. De waarde van de gestolen avocado’s zou oplopen tot 300.000 dollar.

De avocado is nog steeds niet op zijn retour, en dat is ook aan de hoge kostprijs te merken. Drie mannen die al enkele jaren werkzaam zijn bij Mission Produce, een van ’s werelds grootste distributeurs wat avocado’s betreft, roken geld en richtten daarom hun eigen handeltje op.

De mannen, die woensdag werden gearresteerd, zagen hun kans schoon toen het bedrijf in het zuiden van Californië zijn leveringsvoorschriften had gewijzigd en enkel nog aan huis zou leveren. Niet alle klanten waren hiervan op de hoogte en kwamen nog steeds zelf langs bij het bedrijf. Aan hen werden dozen avocado’s verkocht aan een lagere prijs, en dat geld verdween rechtstreeks in de zakken van de drie werknemers.

De diefstal - door de Amerikaanse media Grand theft avocado genoemd, naar het populaire computerspel - kwam pas aan het licht toen er al voor meer dan 300.000 dollar aan groene vruchten was gestolen. De praktijken van de mannen zijn duidelijk te zien op camerabeelden, maar het is nog onduidelijk welke straf hen boven het hoofd hangt.

Ook in Nieuw-Zeeland zagen heel wat avocadoboeren zich al genoodzaakt om strengere beveiligingsmaatregelen te nemen om dieven weg te houden van hun boomgaarden.

Bron: AP