Drie dagen van nationale rouw in Portugal na verwoestende bosbrand

Bij de zware bosbrand in de regio van Leiria, in het centrum van Portugal, zijn nu al 62 doden geteld en 59 mensen gewond geraakt. Aangezien de brand nog altijd niet onder controle is, heeft de regering de noodtoestand uitgeroepen.

‘We hebben te kampen met een vreselijke tragedie. Momenteel zijn er 62 doden bevestigd, maar het aantal kan nog oplopen’, aldus de Portugese premier op het hoofdkwartier van de civiele bescherming in de buurt van Lissabon. De regering van premier Antonio Costa heeft vanaf vandaag drie dagen van nationale rouw aangekondigd.

De zware bosbrand is mogelijk veroorzaakt door een blikseminslag. 'Alles wijst erop dat de brand op een natuurlijke manier veroorzaakt is en niet door mensen. We hebben zelfs de boom gevonden die getroffen werd door de bliksem', aldus politiechef José Almeida Rodrigues.

Zwaarste bosbrand in jaren

Verschillende brandweerwagens gingen in de vlammen op, en verschillende gezinnen moesten hun woningen verlaten. Enkele huizen ging al in de vlammen op, en op verschillende plaatsen viel de stroom uit. Onder de gewonden zijn zes brandweermannen waren, en dat twee mensen nog vermist waren. Er zijn voorlopig geen indicaties dat er Belgische slachtoffers zouden zijn.

Het gaat om de zwaarste bosbranden in tientallen jaren in Portugal. De brand brak zaterdagnamiddag uit in de buurt van Pedrógão Grande, 200 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Lissabon, en breidde zich snel uit. Bijna 700 brandweerlui zijn met meer dan 200 brandweerwagens en twee blusvliegtuigen in de weer om de vlammen te bestrijden. Aangezien de brand nog altijd niet onder controle is, heeft de regering de noodtoestand uitgeroepen.

Het was zaterdag in Portugal erg warm, met temperaturen van meer dan 40 graden in verschillende regio’s. De hevige winden bemoeilijken de bluswerkzaamheden, en de reddingsdiensten konden niet verhinderen dat het vuur oversloeg naar het dorp Figueiró dos Vinhos.

Veel slachtoffers kwamen om toen hun auto ingesloten raakte door de vlammen. 'Het is moeilijk te zeggen of ze voor de vlammen op de vlucht waren of werden verrast door het vuur', aldus staatssecretaris Jorge Gomes. 

Europa heeft al hulp aangeboden. 'De Europese Unie staat klaar om Portugal te helpen', zei Christos Stylianides, de Europese commissaris voor Humanitaire Hulp en Crisisbeheersing. Frankrijk en Spanje sturen alvast blusvliegtuigen.

De Portugese president Marcelo Rebelo de Sousa en premier Antonio Costa zijn ter plaatse geweest en hebben hun medeleven betuigd met de families en de slachtoffers.
 

Bron: BELGA