Twaalf personen gearresteerd na aanslag

Daders huurden bestelwagen voor hun aanslag

Een van de drie daders had kort voor de terreuraanslag de witte bestelwagen gehuurd, waarmee voetgangers zaterdagavond op de Londen Bridge werden doodgereden. Dat zei een woordvoerder van de Londense politie zondag. Daarna zetten de mannen hun moorddadige plannen voort op de nabijgelegen Borough Market, met zeven dodelijke slachtoffers tot gevolg. De drie daders werden neergeschoten door de politie.

Acht gewapende agenten hebben een vijftigtal schoten afgevuurd om de daders uit te schakelen. 'De agenten werden geconfronteerd met een gevaarlijke situatie, een zaak van leven en dood, want de drie gewapende daders droegen op het eerste zicht bomgordels en hadden al mensen vermoord', zei adjunct-commissaris Mark Rowley van de Metropolitan Police. 'Het leek er op dat ze met zelfmoordterroristen te maken hadden en ik ben dan ook niet verrast dat ze het vuur geopend hebben om het gevaar te neutraliseren', zei Rowley, tevens de Britse topexpert in de strijd tegen het terrorisme.

Naast zeven doden vielen er ook 48 gewonden.

Veertien arrestaties

De Britse politie heeft twaalf arrestaties verricht na de aanslag, allen in Barking, een wijk in het oosten van Londen. Er is geen sprake van twee bijkomende arrestaties in East Ham zoals het persagentschap PA aanhaalde op basis van ooggetuigen.

De arrestaties in Barking werden verricht op twee verschillende adressen. De twaalf personen die werden gearresteerd zijn tussen 19 jaar en 60 jaar oud, onder hen ook zeven vrouwen. Een 55-jarige man werd zondag alweer vrijgelaten na verhoor.

Eén van de appartementen die zijn doorzocht in de wijk in het oosten van Londen zou de woonplaats zijn geweest van één van de drie daders, die alle drie werden doodgeschoten door de politie zaterdagavond.

Onder controle

Het onderzoek naar het terroristisch incident wordt geleid door de antiterreurafdeling van de politie. 'Op dit moment denken we dat er drie aanvallers waren, en we gaan ervan uit dat ze dood zijn', aldus Cressida Dick, hoofdcommissaris van de Londense politie. 'We geloven dat het incident onder controle is.'

Wel blijft een groot gebied rondom London Bridge afgesloten. Volgens de hoofdcommissaris moet de wijk nog diepgaand doorzocht worden. Ze vroeg de Londenaars en bezoekers om 'rustig' en 'waakzaam' te blijven. Over de identiteit van de daders wou Dick nog niets kwijt.

Wat we weten

Om 22.08 uur (23.08 uur Belgische tijd) gisterenavond begonnen er berichten binnen te lopen dat een voertuig voetgangers had aangereden op de London Bridge. Daar stapten volgens getuigenissen drie mannen uit, die vervolgens in nabije pubs en restaurants mensen met een mes begonnen aan te vallen (zie hieronder). 

Getuigenissen

Op het moment van de aanslag bevonden velen zich in bekende Londense pubs en restaurants rond de London Bridge. Getuigen vertelden aan The Guardian wat zij zagen: een bestelwagen reed in op een menigte op de brug. De wagen kwam tot stilstand, en de achterdeuren klapten open. 'Verschillende' mannen sprongen uit het voertuig en gingen richting de pubs en restaurants die de brug omsingelen. 

Een journaliste bij The Guardian, Bethany Atkin, was op het moment van de aanslag aan het eten bij Boro Bistro, een restaurant net onder de brug. 'We zaten buiten onder een paraplu te eten, toen het plots brokstukken regende. We stonden recht, en ik zag een man die aan het bloeden was. Ik wist niet meteen hoe hij gewond geraakt was. We renden naar binnen.' 

Toen Atkin besefte dat ze nergens veilig was, rende ze terug naar buiten. 'Ik zag daar een vrouw, bebloed, zo'n twintig meter van de brug op de grond liggen.' Atkin spoedde zich naar het ziekenhuis om daar bescherming en hulp te zoeken, maar ook daar was het niet veilig. 'Er was een man op straat aan het roepen, en iedereen begon te schreeuwen en weg te lopen. Het was zo sinister.'

Al snel werd duidelijk dat de aanslag nog niet gedaan was. De mannen, die intussen de pubs en restaurants wisten te betreden, begonnen aan het tweede deel van hun aanslag. 'Dit is voor Allah,' riepen de mannen volgens Eric, die dat in een getuigenis deelde aan BBC. 'Drie mannen waren uit de bestelwagen gesprongen, en begonnen iedereen neer te steken.' 

Gerard Vowls (47) was naar de Champions League-finale aan het kijken in de Ship pub. Een vrouw werd volgens hem aan de brug tien tot vijftien maal door de drie daders neergestoken. 'Help, help,' riep de vrouw volgens Vowls. 'Ik kon niets doen,' zei hij. 'Ik weet niet of ze nog leeft. Ik ben al anderhalf uur al huilend aan het rondlopen. Ik weet niet wat ik moet doen'. 

Meerdere getuigen zeggen dat ze flessen, stoelen en glazen gooiden richting de daders om hen tegen te houden. 'Toen ze in mijn buurt kwamen, probeerden ze mij ook neer te steken. Ze staken iedereen neer. Evil, evil losers,' aldus nog Vowls. 

Omstreeks 22.08 werden politiediensten op de hoogte gebracht. Binnen de acht minuten waren die diensten ter plaatse, en hadden ze de drie verdachten doodgeschoten.

Verklaard tot terreurdaad rond middernacht

De politie meldde rond middernacht op Twitter dat de incidenten op de London Brigde en de nabijgelegen Borough Market tot terreurdaden waren verklaard.

Kort erna werd, op vraag van de politie, de brug afgesloten. Iedereen moest van de plaats wegblijven. 

Bron: Reuters, The Guardian