Als een duivel uit een doosje: ongenaakbare Gaviria pakt vierde en laatste sprintzege in deze Giro

De laatste sprintetappe van de Giro is vrijdag alweer gewonnen door Fernando Gaviria. De Colombiaan haalde het vanuit een onmogelijke positie nog in de straten van Tortona voor Bennett en Stuyven. De vierde en strafste ritzege van de Colombiaanse pocketsprinter van Quick Step Floors. Vanaf zaterdag is het slotwoord nog negen dagen aan de klimmers. Roze trui Tom Dumoulin gaat die slotweek in met voorsprong van een dikke twee minuten op de rest van de top-vijf.

Na de lange etappe van donderdag kregen de renners vrijdag eindelijk een korte, makkelijke rit voor de kiezen: 167 kilometer door de Po-vallei van Reggio Emilia naar Tortona. Een laatste kans voor de spurters, want vanaf zaterdag is het enkel nog klimmen geblazen in deze Giro.

Als een duivel uit een doosje: ongenaakbare Gaviria pakt vierde en laatste sprintzege in deze Giro

En de sprintersploegen zouden zich vandaag de kaas niet van het brood laten eten. Ze lieten al snel een compleet ongevaarlijke vlucht van vier man wegrijden: Matej Mohoric (UAD), Pavel Brutt (GAZ), Johann Van Zyl (DDD) en Vincenzo Albanese (BRD). Toen Van Zyl zich even later liet inlopen waren de drie overgebleven renners vertrokken voor een tochtje promotie maken voor de sponsor.

Quick Step Floors (Gaviria), Lotto-Soudal (Greipel) en Orica-Scott (Ewan) kregen in het peloton de steun van Wilier-Triestina (Jakub Mareczko). Met vier ploegen gaven ze drie vluchters nooit de illusie dat ze voor de ritzege zouden kunnen strijden. De voorsprong van de leiders bedroeg nooit meer dan twee minuten. Op 21 kilometer van de meet zat hun avontuurtje erop.

Want in de finale sloegen de zenuwen toe in het peloton. De wind zorgde ervoor dat de deur achterin het peloton openstond en niemand van de klassementsrenners en spurters wou uiteraard in het slot er uitgewaaid worden. De laatste kilometers richting Tortona was het laatste strijdtoneel der sprinttreintjes in deze Giro. Bora-Hansgrohe bracht Sam Bennett in pole positie naar de laatste rechte lijn, Gaviria en Greipel lieten zich wegdrummen. Voor de twee topsprinters leek het een verloren zaak, maar Gaviria wrong zich vanuit een schijnbaar onmogelijke positie toch nog naast Bennett en knalde alweer oppermachtig naar ritwinst.

Voor Gaviria al zijn vierde ritzege in deze Giro. Hij staat ook onbedreigd op kop van het puntenklassement. Sam Bennett werd tweede, Jasper Stuyven alweer knap derde. André Greipel moest zich tevredenstellen met de negende plaats. De Duitser geeft vanavond op in de Giro met één ritzege en een roze trui in de achterzak. Hij richt zich nu op de Tour de France. Gaviria rijdt normaal gezien de Giro uit tot in Milaan om met de puntentrui naar Colombia te kunnen terugkeren. In de Tour trekt Quick Step Floors de kaart van Marcel Kittel.

De (korte) etappe van zaterdag in de Giro: levert sprint naar slotklim opnieuw slagveld op?

De veertiende etappe in deze Giro is met 131 kilometer kort en heeft één vlakke aanloop in de Po-vallei tot de slotklim naar Oropa. In het verleden bewees deze klim echter al een slagveld te kunnen opleveren... (lees meer).

Rituitslag

1 Fernando Gaviria (Quick-Step) in3:47:45

2 Sam Bennett (BORA)

3 Jasper Stuyven (Trek)

4 Roberto Ferrari (UAE Team Emirates)

5 Ryan Gibbons (Dimension Data)

6 Rüdiger Selig (BORA)

7 Sacha Modolo (UAE Team Emirates)

8 Caleb Ewan (Orica)

9 André Greipel (Lotto-Soudal)

10 Vyacheslav Kuznetsov (Katusha)

Klassement

1. Tom Dumoulin (Ned/SUN)

2. Nairo Quintana (Col/MOV) op 02:23

3. Bauke Mollema (Ned/TFS) 02:38

4. Thibaut Pinot (Fra/FDJ) 02:40

5. Vincenzo Nibali (Ita/TBM) 02:47

6. Andrey Amador (CRi/MOV) 03:05

7. Bob Jungels (Lux/QST) 03:56

8. Domenico Pozzovivo (Ita/ALM) 03:59

9. Tanel Kangert (Est/AST) 03:59

10. Ilnur Zakarin (Rus/KAT) 04:17

Bekijk hier het volledige klassement.