Foto: REUTERS

Hongaarse premier: ‘Europese politiek is bedorven’

De Hongaarse eerste minister Viktor Orban heeft vrijdag fel uitgehaald naar het Europees Parlement omdat het een sanctieprocedure tegen Boedapest wil lanceren. Het is het ‘bewijs dat de Europese politiek helemaal bedorven is’, zei Orban op de Hongaarse openbare radio.

De resolutie van het parlement kwam er omdat in het Hongarije van Orban de fundamentele rechten systematisch met de voeten worden getreden, klonk het deze week in Straatsburg. De parlementsleden willen dat de procedure wordt opgestart die kan uitmonden in de schorsing van het stemrecht van Hongarije in de Europese ministerraden. Ook een flink deel van de EVP-fractie, waar Orbans partij Fidesz in zetelt, keurde de tekst goed.

‘Europa, dat is Brussel niet, dat zijn de natiestaten. En als de natiestaten niet gerespecteerd worden door de instellingen en door zij die de verantwoordelijkheid dragen, dan is dat ontmoedigend. Zij hangen van ons af, en niet omgekeerd’, reageerde Orban vrijdag. ‘Deze hele aanpak is fout, de resolutie van het Europees Parlement wijst op een foute politiek.’ Orban ziet zelfs het bewijs geleverd ‘dat de Europese politiek helemaal bedorven is’.

Het parlement bekritiseert onder meer de manier waarop Orban omgaat met de migranten die in Hongarije aankomen. De Europese Commissie dreigt er dan weer mee een inbreukprocedure tegen Boedapest op te starten als het niet eindelijk meewerkt aan het Europese spreidingsplan.

Het migratievraagstuk ‘is een van echte redenen van de aanvallen tegen ons’, analyseert Orban. Hij beschuldigt ‘een belangengroep’ - de EU - ervan ‘elk jaar honderdduizenden of zelfs anderhalf miljoen vreemdelingen de Europese Unie binnen te laten’.

Bron: BELGA