Foto: AP
Zweden stopt onderzoek naar Assange

Assange: 'Ik vergeet en vergeef niet'

Zweden stopt het onderzoek naar Wikileaks-oprichter Julian Assange en heft het Europese arrestatiebevel tegen hem op. Dat heeft het Zweedse gerecht vanmorgen bekend gemaakt. In een reactie laat Assange weten dat hij 'nooit zal vergeven of vergeten.'

Assange verblijft al sinds juni 2012 in de Ecuadoraanse ambassade in Londen om een uitlevering aan Zweden te vermijden. In dat land lopen twee aanklachten voor verkrachting, maar de Wikileaks-oprichter ontkent de feiten.

Assange heeft zich altijd tegen een uitlevering aan Zweden verzet omdat hij vreesde dat Stockholm hem meteen naar de VS zou doorsturen. De Verenigde Staten willen Assange immers vervolgen voor het lekken van Amerikaanse geheime documenten die Wikileaks had gekregen van oud-soldaat Chelsea Manning.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie werkt intussen aan een arrestatiebevel voor Assange. Het ministerie zou onlangs concrete bewijzen hebben gevonden dat Wikileaks voormalig NSA-analist Edward Snowden actief heeft geholpen bij diens onthullingen over de Amerikaanse inlichtingendienst.

Assange riskeert meteen opgepakt te worden

Ecuador wil nu dat het Verenigd Koninkrijk de stichter van Wikileaks een veilige uittocht uit het land verzekert. De opheffing van het Europese aanhoudingsbevel betekent echter niet dat Assange probleemloos de ambassade van Ecuador kan verlaten.

De Londense politie liet vanmorgen in een mededeling weten dat er nog altijd een arrestatiebevel loopt tegen Assange omdat hij zich op 29 juni 2012 niet aanbood bij een Britse rechtbank en op die manier de voorwaarden van zijn voorwaardelijke vrijlating overtrad.

Ook Scotland Yard liet weten dat het Assange meteen zal arresteren in het geval hij de ambassade verlaat. Op basis van welk arrestatiebevel is echter nog niet bekend.

Het Zweedse parket geeft de strijd tegen Assange overigens nog niet volledig op. In het geval de stichter van Wikileaks voor augustus 2020, wanneer de zaak verjaart, Zweeds grondgebied betreedt, wordt het heropstarten van de verkrachtingszaak niet uitgesloten, verklaarde procureur Marianne Ny vrijdag op de persconferentie.

'Ik vergeet en vergeef niet'

Enkele minuten nadat Zweden de beslissing had bekendgemaakt, postte Assange een foto op zijn Twitter-account. In een volgende tweet liet Assange verstaan dat hij niet vergeet en vergeeft. 'Zeven jaar opgesloten zonder vervolgd te worden, terwijl mijn kinderen opgroeien en mijn naam door het slijk wordt gesleurd', klinkt het op Twitter. 

Nu Zweden de mogelijke vervolging van Julian Assange in de koelkast heeft gestopt, dreigt de Wikileaks-stichter de Zweedse staat een koekje van eigen deeg te geven en het land aan te klagen. Geld wil de Australiër niet, wel eerherstel, zo citeerde de Zweedse radio vrijdag advocaat Per E. Samuelson van Assange. De advocaat gelooft voorts dat Assange uiteindelijk naar Ecuador zal trekken, het land dat mem vijf jaar lang onderdak heeft geschaft in zijn ambasssade in Londen.

In de vooravond verscheen Assange ook even op het balkon van de ambassade.