Foto: AFP

Andrew Talansky maakt indruk en wint koninginnenrit in Ronde van Californië

Andrew Talanksy (Cannondale-Drapac) heeft de koninginnenrit in de Ronde van Californië (World Tour) gewonnen. De Amerikaan haalde het na 125,5 km van Ontario naar Mount Baldy voor de Pool Rafal Majka (Bora-Hansgrohe) en George Bennett (Team LottoNL-Jumbo).

Na de gemiste kans op een sprint voor het peloton, was het donderdag opnieuw aan de klimmers in het peloton met de koninginnenrit naar de top van Mount Baldy, 8,2 km aan 8,4 procent gemiddeld. En vooraf ook nog meteen na de start de Glendora Ridge Road Summit en de Glendora Mountain Road Summit, beiden van eerste categorie.

Al meteen na de start vormde zich een omvangrijke kopgroep met 24 renners, onder hen ook Peter Sagan (Bora-Hansgrohe), Matteo Trentin, ritwinnaar van woensdag Evan Huffman, Rob Britton van Rally Cycling Team en Tiago Machado (Katusha-Alpecin). De eerste klim halveerde de kopgroep evenwel en bleven er nog 13 koplopers over. Al snel besloot Britton, woensdag tweede na zijn ploegmaat, om er alleen op uit te trekken. Na hem volgde met Pete Kennaugh (Sky) één eenzame achtervolger die de Canadees nooit zou weten bij te benen.

In het peloton was het LottoNL-Jumbo, voor George Bennett, tweede in de stand op twee seconden, dat de achtervolging leidde en aan het begin van de slotklim werd Britton gegrepen door de groep met favorieten die stevig was uitgedund. Sepp Kuss probeerde het even, zonder succes en op 5 km van de top telden we nog acht leiders: Andrew Talansky, Lachlan Morton, Ian Boswell, Kuss, Sam Oomen, Brent Bookwalter, George Bennett en leider Majka, die de wedstrijd onder controle leek te hebben.

Het was Talanksy, die in de eerste bergrit kostbare tijd verloor, die de debatten opende en versnelde, maar hij slaagde er niet in om weg te rijden. Daarna was het de beurt aan Bookwalter, maar ook hij wist niet te ontsnappen. Op 3,2 km van het einde probeerde Talanksy het opnieuw en dichtte Bennett de kloof met Majka in zijn wiel. Boswell kraakte, iets daarvoor hadden ook de vier anderen al moeten lossen. Majka besloot om dan maar zelf in het offensief te gaan op 2,1 km van het einde, net toen Boswell weer de aansluiting had gemaakt bij het leiderstrio. Hij verzamelde enkele meters, maar de anderen keerden terug.

De Pool had nog een tweede versnelling in de benen en Boswell moest er andermaal af, maar zou in de laatste 500 meter nog terugkeren vooraan. Meedoen voor de zege in de sprint lukte hem evenwel niet. Het was Talanksy die de laatste bocht perfect indook en de zege binnenhaalde voor zijn team. Majka behoudt de leiderstrui en telt nu zes seconden voorsprong op Bennett. Met vrijdag de tijdrit in Big Bear Lake, 24 km, zal de Pool het moeilijk hebben om de trui te houden, want zowel Talansky, op 44 seconden, als Bookwalter, op 1:02, zijn de betere tijdrijders.

Andrew Talansky maakt indruk en wint koninginnenrit in Ronde van Californië
Foto: Photo News

“Geweer van schouder veranderd”

Het was geleden van 12 mei 2015, de vierde rit in de Giro met Davide Formolo, dat de ploeg nog eens mocht juichen in de World Tour. “Zelf ben ik daar niet zo mee bezig geweest”, aldus Andrew Talanksy na afloop, “en ook van het team was er niet meteen druk. Het is niet dat we daar constant aan herinnerd werden. Iedereen deed zijn best en we wonnen wel wedstrijden, alleen geen World Tour. Uiteraard is dit een belangrijke overwinning en het kan misschien een kantelmoment betekenen voor de ploeg. Er komen binnenkort nog mooie World Tourkoersen aan zoals de Dauphiné en de Tour, dus hopelijk kunnen we verdergaan op dit elan.”

Talansky, vooraf één van de favorieten voor de eindzege, liet zich in de etappe van maandag verrassen en verloor kostbare tijd met het oog op het klassement. “Ik heb Rafal vandaag een paar keer bestookt, maar hij was heel sterk en ik slaagde er niet in om hem af te schudden. Dus besloot ik het geweer van schouder te veranderen en voluit te mikken op de dagzege en mijn sprint. Ik wist dat ik die laatste bocht langs de binnenzijde moest nemen en dat draaide goed uit. Natuurlijk had ik liever wat meer tijd gewonnen op de anderen, maar wat ik nu heb, pakken ze alvast niet meer af. Ik wil hier van genieten, want het was lang geleden (een rit in de Ronde van Utah in augustus vorig jaar, red) dat ik nog eens kon winnen.”

Andrew Talansky maakt indruk en wint koninginnenrit in Ronde van Californië
Rafal Majka is nog steeds leider, maar Talansky is de betere tijdrijder. Foto: AFP

Rafal Majka: “Het gaat moeilijk worden”

De Amerikaan telt nu 44 seconden achterstand op Majka, maar is wel de betere tijdrijder. “Ik ga er voor knokken”, stelde Talansky nog, “ik ga die tijdrit benaderen zoals ik dat vandaag deed, rustig, zonder stress, maar wel met ambitie en we zien wel waar we eindigen.”

“Het zal moeilijk worden”, beseft leider Rafal Majka, “ik ga die trui verdedigen, er alles aan doen om er mee huiswaarts te keren, maar evident wordt het niet. Ik voel me sterk, maar een tijdrit is anders dan een etappe in de bergen.”

Dus had hij liever wat meer voorsprong gehad in de stand. “Ik had hier zelfs graag gewonnen vandaag”, zei hij, “maar goed, het is een tweede plek. Slim van Andrew om die bocht langs links te nemen. Ik heb al een overwinning in deze Ronde van Californië, dus dat stemt me wel aL tevreden, al geef ik toe: graag pak ik ook die leiderstrui. En lukt het niet, er komen nog veel mooie koersen aan”, dekte hij zich op het eind al een beetje in tegen het verlies.

Uitslag:

1. Andrew Talansky (VSt/CDT) de 125.5km in 3u43:15 (gem. 33.729004km/u)

2. Rafal Majka (Pol/BOH) op 0:00

3. George Bennett (NZe/TLJ) 0:02

4. Ian Boswell (VSt/SKY) 0:05

5. Brent Bookwalter (VSt/BMC) 0:08

6. Sam Oomen (Ned/SUN) 0:20

7. Lachlan Morton (Aus/DDD) 0:27

8. Tao Geoghegan Hart (GBr/SKY) 0:40

9. Robert Gesink (Ned/TLJ) 0:40

10. Sepp Kuss (VSt/RLY) 0:56

Stand:

1. Rafal Majka (Pol/BOH) de 789.0km in 19u47:57 (gem. 39.850163km/u)

2. George Bennett (NZe/TLJ) op 0:06

3. Ian Boswell (VSt/SKY) 0:25

4. Andrew Talansky (VSt/CDT) 0:44

5. Lachlan Morton (Aus/DDD) 0:49

6. Brent Bookwalter (VSt/BMC) 01:02

7. Sam Oomen (Ned/SUN) 01:14

8. Robert Gesink (Ned/TLJ) 01:31

9. Tao Geoghegan Hart (GBr/SKY) 01:34

10. Vegard Laengen (Noo/UAD) 01:50