Foto: rr

‘Cyberninja’ (11) hackt zaal vol beveiligingsexperts

Reuben Paul (11) verbaasde vriend en vijand toen hij tijdens een lezing over cyberveiligheid de telefoons van de aanwezigen hackte om zo zijn eigen speelgoed te besturen. ‘Vliegtuigen, auto’s, smartphones of speelgoed, alles kan deel uitmaken van het internet’ zegt Reuben.

De Amerikaanse Reuben loopt nog school in Austin, Texas, maar mocht toch al spreken op een conferentie over cyberveiligheid in Nederland. Hij gebruikte zijn teddybeer om het publiek beet te nemen. Reuben verbond zijn beer met de ‘cloud’ via wifi en Bluetooth om berichten te ontvangen en te verzenden.

Daarna plugde hij de kleine computer ‘Raspberry Pi’ in zijn laptop, om de zaal te scannen op Bluetooth-verbinding. Tot zijn verbazing, en die van het publiek, kreeg hij tientallen nummers binnen. Hij gebruikte de computertaal Python om zijn speelgoed te hacken en via één van de gedownloade nummers manipuleerde hij de beer.

Reuben waarschuwt dat de meeste spullen die aan het internet gelinkt zijn, tegen ons gebruikt kunnen worden. ‘Ze kunnen informatie doorsturen, wachtwoorden stelen, of zelfs kinderen bespioneren’, zegt Reuben.

Toekomst

‘Reuben heeft ons altijd verbaasd’, zegt Mano Paul, de vader van Reuben. Zijn familie helpt hem nu met zijn non-profit organisatie CyberShaolin. Hij wil kinderen informeren over de mogelijkheden van cybersecurity. Later wil Reuben cyberbeveiliging studeren aan de prestigieuze Amerikaanse universiteit CalTech of MIT, om zijn talenten nuttig in te zetten in de maatschappij.