De Standaard-fotograaf is Photographer of the Year

Frederik Buyckx, freelance-fotograaf voor onder andere De Standaard, heeft de prijs voor fotograaf van het jaar gewonnen van de Sony World Photography Awards 2017. Hij kreeg de prijs voor zijn indrukwekkende fotoreeks 'Whiteout'.

Buyckx zwierf voor zijn project als een spoorzoeker door de uithoeken van Europa. Het leverde een reeks sublieme zwart-witfoto’s op, met landschappen in een winters jasje. En het bezorgde hem ook een van de meest prestigieuze fotoprijzen op.

‘Vroeger leefden mensen dicht bij de natuur’, zegt Buyckx. ‘Maar tegenwoordig, in onze overontwikkelde samenleving, lijken we dat contact met de natuur verloren te zijn.’

Daarom trok hij weg van de betonnen jungle, tussen dieren en mensen die wel nog afhankelijk zijn van de natuur, en van haar onvoorspelbaarheid. ‘Ik wilde de natuur weer voelen op alle mogelijke manieren en haar kracht ervaren.’

In de reeks focust hij op de strijd tegen verdwijning, de strijd tegen een whiteout. Ze ontgingen ook de jury van de prestigieuze Sony World Photography Awards 2017 niet. Buyckx won niet enkel goud in de categorie Professional Landscape maar werd bekroond tot Photographer of the Year.