Foto: AFP

Choreografe Trisha Brown overleden

De Amerikaanse choreografe Trisha Brown, een icoon van de hedendaagse dansscène, is zaterdag op 80-jarige leeftijd in San Antonio, Texas, overleden. Brown overleed na een lang ziekbed.

Dat meldde maandag het naar haar genoemde ensemble.

Brown kon onder andere Anne Teresa De Keersmaeker tot haar bewonderaars rekenen. ‘Ik heb Trisha Brown altijd beschouwd als een van de allerbelangrijkste figuren in de moderne dans. Ze vindt al veertig jaar lang de beweging opnieuw uit, tegelijk abstract en intuïtief geankerd in het lichaam, methodisch en licht’, zei ze enkele jaren geleden. ‘De nieuwe ideeën over beweging die ze voortbrengt, heeft ze steeds op een innoverende en consistente wijze doorgedacht en gerealiseerd. Bij geen andere choreografe is dans zo eenvoudig en helder, een bewegende architectuur, een organisatie van tijd en ruimte.’

Potlood

‘Ik beweeg mijn lichaam als was het een potlood’, zei Brown zelf in de jaren zeventig. Dus liet ze haar dansers de zwaartekracht tarten door hen horizontaal langs museummuren te laten lopen, of klemde ze al dansend houtskool in de handen en liet ze haar choreografie achter als een wit blad vol zwarte vlekken en lijnen.

Bron: BELGA