Foto: belga

Lallemand nieuwe ceo van Ethias

Philippe Lallemand wordt de nieuwe ceo van verzekeraar. Hij haalde het gisteren van Benoît Verwilghen, de huidige ceo ad interim.

Met Lallemand komt een vertrouweling van de PS aan het hoofd van Ethias. Lallemand was tot nu toe verantwoordelijk voor de collectiviteiten bij Ethias. Hij staat bekend als een gedegen verzekeraar maar heeft niet onmiddellijk ceo-ervaring. Lallemand haalde het van de huidige ceo ad interim Benoît Verwilghen. Die werd gezien als de kandidaat van voorzitter Erik De Lembre.

De zoektocht naar een nieuwe ceo bij Ethias kwam op gang nadat Bernard Thiry vorig jaar moest aftreden als gevolg van het 'pergola-schandaal'. Verwilghen volgde hem toen tijdelijk op.

Ethias maakte ook zijn resultaten bekend. Die waren gekleurd door de afkoop van de First-contracten.  Ethias kocht afgelopen jaar tot twee keer toe oude First A-contracten af. Dat kostte de verzekeraar geld, maar versterkt dan weer de solvabiliteit van de verzekeraar doordat er nog minder verplichtingen blijven open staan. De kostprijs van wat Ethias ‘Switch-operaties’ noemt, kwam uit op 202 miljoen euro. Het aantal uitstaande contracten daalde van 26.000 naar 13.000.

Die laatste 13.000 klanten zijn van het hardnekkige soort want Ethias heeft al zes afkoopoperaties achter de rug. De First A-rekening garandeert echter levenslang een hoog rendement, waardoor veel beleggers die koesteren. Ethias gaat later dit jaar een nieuwe poging doen om klanten te overtuigen het product aan Ethias te verkopen of om te ruilen. De aanpak zal verschillend zijn tegenover eerdere voorstellen, maar meer details geeft Ethias nog niet.

Door de afkoop van First verbeterde de solvabiliteit met 24 procent tot 145 procent. Zonder de eenmalige kosten zou de verzekeraar een (genormaliseerde) winst geboekt hebben van 254 miljoen euro.

De sterkhouder bij Ethias is de tak niet-leven die een incasso haalde van 1,31 miljard euro, een stijging met 0,75 procent. De tak leven daalde met 2,29% tot 1,14 miljard. Ethias boekte een nettowinst van 80 miljoen. Aandeelhouder Vitrufin krijgt een dividend van 45 miljoen euro. Dat geld is nodig in verband met een uitstaande lening.