• De kopie van Zara

Belgische ontwerpster gekopieerd door Zara

Copycat Zara heeft opnieuw toegeslagen. De Spaanse kledingketen die wel vaker onder vuur ligt vanwege opvallend plagiaat, heeft nu ook een trui in de rekken hangen die wel erg goed lijkt op een ontwerp van de Belgische ontwerpster Toos Franken.

Bijna alle grote modehuizen zagen al gelijkaardige versies van hun ontwerpen opduiken in de winkelrekken van Zara, en ook het werk van jonge ontwerpers is niet veilig voor de kopieermachine van de Spaanse kledingketen. Die ‘bedenkelijke eer’ om gekopieerd te worden, valt nu ook te beurt aan de Belgische ontwerper Toos Franken.

Franken presenteerde tijdens de modeweek in Amsterdam begin dit jaar een collectie met onder andere een oversized trui met ritsen aan de mouwen die je kan openzetten. En blijkbaar zaten er toen ook ontwerpers van Zara in het publiek die gecharmeerd warden door het ontwerp, want de kledingketen heeft namelijk recent een gelijkaardig ontwerp aan hun collectie toegevoegd.

Franken studeerde af aan de Antwerpse Modeacademie en lanceerde haar eigen kledinglijn in 2014. De bewuste trui maakt deel uit van de collectie Micro Manifesto, een ‘modieus manifest tegen klimaatverandering’, aldus de ontwerpster die de vervorming van de natuur door toedoen van de mens transformeerde in verschillende kledingstukken.