Foto: rr

Nieuwe Muppet heeft rood haar, groene ogen en... autisme

Elmo, Pino, Kermit, Koekiemonster en Miss Piggy hebben er een vriendin bij. De Amerikaanse versie van ‘Sesamstraat’ heeft een opvallende, nieuwe figuur toegevoegd aan het kinderprogramma.

De nieuwe muppet maakte haar opwachting in het actualiteitsprogramma ‘60 minutes’ op de Amerikaanse televisiezender PBS. Daar wou Pino (Big Bird) zich graag even voorstellen aan hun nieuwe vriendin, maar Julia reageerde niet meteen. Zij was druk bezig met het schilderen. Elmo legt het even uit: ‘Julia is een beetje stil. Ze moet wat wennen aan nieuwe vrienden.’

Ook voor lawaai blijkt ze gevoelig te zijn, want dan zwaait ze met haar armen. ‘Daarvoor hebben we twee sets armen ontworpen. Eentje voor als ze zich goed in haar vel voelt, eentje voor wanneer het wat minder gaat, zodat ze haar frustratie kan tonen’, vertelt een van de ontwerpers.

De makers hebben hun uiterste best gedaan om Julia zo herkenbaar mogelijk te maken voor kinderen en volwassenen met autisme. Daarvoor gingen ze geregeld samen zitten met organisaties, opvoeders en ouders die te maken hebben met kinderen met een of andere vorm van autisme. ‘Wij hopen zo onze kijkers te kunnen uitleggen hoe je het best kan spelen met iemand met autisme’, klinkt het.

Elke pop heeft zijn eigen poppenspeler nodig. Voor Julia zal dat Stacey Gordon zijn. Zij kruipt - vrij letterlijk - in de huid van het autistische meisje. Dat is heel speciaal voor haar, want ook haar zoontje heeft autisme. ‘Dit betekent zo veel. Het wil zeggen dat onze kinderen belangrijk genoeg zijn om gezien te worden door onze samenleving. Elk ander Muppetje houdt van haar, dat is geweldig!’

Bron: PBS, 60 Minutes