Foto: Belga

Ethias vindt geen nieuwe CEO

Er dreigt maandag een clash op de raad van bestuur van Ethias over de benoeming van een nieuwe ceo. De kwestie verscheurt ook de directie.

Erik De Lembre, voorzitter van de raad van bestuur, heeft de benoeming van een ceo bij Ethias opnieuw op de agenda van de raad van bestuur gezet. Het is al de derde poging van De Lembre om een nieuwe ceo in het zadel te hijsen. In januari probeerde hij nog een duo aan de top te benoemen. 

Met de duo-rol probeerde De Lembre het gebrek aan consensus over de aanstelling van de ex-financiële man en ceo ad interim Benoît Verwilghen te omzeilen. Hij stelde voor de post te verdelen tussen Verwilghen en Philippe Lallemand. Lallemand is de specialist van Ethias in de relaties met provincies en gemeenten, en heeft een PS-etiket. Verwilghen, een Franstalige Vlaming, heeft dan weer vooral een financieel profiel.

Tweeslachtig
De Lembre werd toen door zijn eigen raad van bestuur teruggefloten. En ook de Nationale Bank wilde niet van zo’n tweeslachtige formule weten. Maandag legt hij de zaak nu opnieuw op tafel. 
Verschillende bestuurders willen dat De Lembre het idee van een interne kandidaat opgeeft. Dat zou alleen maar tot gevolg hebben de verdeeldheid  binnen het bedrijf aan te wakkeren.
Het is duidelijk dat het niet evident wordt om binnen de raad van bestuur een consensus te vinden over Verwilghen of Lallemand. Bovendien is de vraag nog of een kandidaat die naast de prijzen valt, bereid is aan te blijven.  ‘En Philippe Lallemand is als verbindingsman met de gemeenten erg belangrijk voor Ethias’, heet het.
Zelfs als De Lembre maandag een beslissing kan forceren, is hij nog niet zeker van de uiteindelijke  uitkomst. De aandeelhoudersholding Vitrufin moet de voorgestelde benoeming nog bekrachtigen.
 

Headhunten naar externen
Vandaar dat sommigen ervoor pleiten de hele benoemingskwestie opnieuw met een frisse blik te bekijken en meer tijd te nemen. Het idee is aan een headhunter te vragen geschikte externe kandidaten te zoeken. Op die manier wordt vermeden dat Ethias intern verdeeld wordt. Eerder al had het kantoor Odgers Berndtson externe kandidaten aangezocht, maar voorzitter Erik De Lembre zei niemand daarvan geschikt te vinden. Dat leidde tot tandengeknars.
 

Superschok
Externe kandidaten zullen willen weten of Ethias zelfstandig voortgaat of verkocht wordt. Ethias heeft zijn solvabiliteit versterkt, maar moet nog bijkomende maatregelen nemen om een ‘superschok’ te kunnen opvangen. Ethias hoopt dat de aandeelhouders een achtergestelde lening omruilen voor quasi-kapitaal. Maar de Vlaamse en de federale overheid zien dat niet zitten. Ethias heeft van de Nationale Bank meer tijd gekregen om de knoop door te hakken