‘De aanslagen eisten vooral een menselijke, geen economische tol’

De aanslagen in Parijs en Brussel eisten een grote tol van ons land, maar dan vooral op menselijk vlak. De FOD Economie onderzocht de economische impact, en die blijkt mee te vallen. ‘De economie heeft zich snel hersteld, de mensen zijn veerkrachtig’, zegt minister van Economie Kris Peeters (CD&V). Vooral het Brusselse toerisme werd getroffen.

‘Velen treuren om overleden familieleden of vrienden. Heel wat anderen herstellen zelf van letsels die ze opliepen. Maar op economisch vlak is de impact van de aanslagen – globaal genomen – gelukkig relatief beperkt gebleven’, zegt Peeters. Hij is blij dat de economie zich snel herstelde.

Het consumentenvertrouwen daalde en de impact van een aantal bedrijfsherstructureringen was groter. De Nationale Bank en de Europese Commissie schatten dat de economische groei in België door de aanslagen met 1,2 procent verminderde. Uiteindelijk lag de groei op 1,2 procent.

Veerkracht

Een aantal sectoren is sterker getroffen door de aanslagen. Het toerisme, de luchtvaart, de horeca en de evenementensector voelden duidelijk een impact. Peeters breidde de tijdelijke werkloosheid uit om die sectoren ademruimte te geven.

‘De mensen en bedrijven hebben het best mogelijke antwoord gegeven op de terroristen: ze hebben verder gedaan. Ze hebben hun veerkracht getoond. Ons land en onze economie laten zich niet klein krijgen, dat is de positieve noot die ik onthoud’, zegt Peeters.

In een beperkt aantal sectoren was de impact wel heel groot. Vooral het Brusselse toerisme had te lijden. In november en december 2015, na de aanslagen van Parijs, lag het aantal overnachtingen meer dan 20 procent lager dan in dezelfde periode van het jaar voordien. In januari en februari herstelde het toerisme zich enigszins, maar na de aanslagen van 22 maart viel het aantal overnachtingen opnieuw fors terug, nu voor een langere periode. De kleinhandel zag de omzet vooral vlak na de aanslagen terugvallen. In het eerste semester van 2016 viel de omzet in de handel met 2,8 procent terug ten opzichte van dezelfde periode in 2015.

Het geschatte financiële verlies bij Brussels Airport ligt tussen de 200 en 300 miljoen euro. Toch kwam het economisch herstel van de luchthaven behoorlijk snel. Op vlak van aantal passagiers was december 2016 de meest succesvolle decembermaand uit haar geschiedenis.