Foto: rr

Modeweken zetten opnieuw stap vooruit op vlak van diversiteit

Op vlak van diversiteit ging het opnieuw de goede kant uit tijdens de modeweken. We zagen opnieuw meer gekleurde modellen op de catwalk, al is er nog steeds veel werk aan de winkel.

Tijdens de modeweken zagen we dit seizoen weer meer diversiteit op de catwalk: 27,9 procent van de modellen had een niet-blanke huidskleur, dat is 2,5 procent meer dan vorig seizoen. Zo blijkt uit cijfers van The Fashion Spot dat de 241 catwalks in Parijs, Londen, New York en Milaan van dichterbij bekeek. Alle steden haalden betere cijfers dan het jaar ervoor. In New York zagen we voor het eerst zelfs in elke fashionshow minstens één model dat niet-blank was. 

Er is dus wel vooruitgang zichtbaar, al is de strijd nog niet gestreden, benadrukt The Fashion Spot. De shows van Trussardi, Undercover of van Japanner Junya Watanabe bijvoorbeeld hadden enkel blanke modellen gecast. Wel opnieuw pluimen op de hoed van Kanye West. Voor Yeezy Season 5, castte hij 74 procent gekleurde modellen, inclusief Halima Aden, model met hijab. Het model werd later ook nog gecast voor Alberta Ferreti en Max Mara.

The Fashion Spot bestudeerde ook de aanwezigheid van plus-size modellen. Over alle catwalks heen werden dertig modellen met een maatje meer geteld, en dat is slechts 0,43 procent van het totaal. Als het over leeftijd gaat, was 0,29 procent ouder dan vijftig. Elke modestad had minstens twee oudere modellen gecast. Transgendermodellen waren het minst vertegenwoordigd. 0,17 procent van de castings was transgender, of twaalf in totaal.