Foto: rtr

Apple wil Chinese harten terugwinnen

Apple wil extra investeren in China nu lokale spelers als Huawei er de iPhone het vuur aan de schenen leggen.

Apple wil twee extra onderzoekscentra openen in China. Het land is een cruciale markt voor de Amerikaanse technologiereus, maar zag er in 2016 voor het eerst de vraag naar iPhones terugvallen. Lokale spelers zoals Huawei, Oppo en Vivo knagen aan het marktaandeel.

Om zijn ambities kracht bij te zetten, reist Apple-ceo Tim Cook naar China. Morgen spreekt hij in Peking op een bijeenkomst waar Chinese beleidsmakers enkele topmannen van grote multinationals, zoals Shell, ontmoeten.

Apple wil twee nieuwe vestigingen Shanghai en Suzhou, terwijl het eerder al nieuwe centra in Peking en Shenzhen aankondigde. De Amerikaanse techgigant wil in China ook minstens 507 miljoen dollar in onderzoek en ontwikkeling investeren.

Lokaal talent

De vier nieuwe vestigingen zullen nog dit jaar openen, zegt Apple op zijn Chinese website. Het bedrijf wil zo beter kunnen samenwerken met partners ter plaatse en nieuw lokaal talent aanboren.

China is al jaren de motor van Apples spectaculaire groei, ook toen de vraag naar iPhones elders sputterde. Het is na de thuismarkt Apples belangrijkste markt. Maar vorig jaar viel de vraag ook in China terug. Apple hoopt nu het tij te keren met de nieuwe iPhone die later dit jaar uitkomt. Dat wordt een speciale editie naar aanleiding van de tiende verjaardag van de iPhone.