Foto: REUTERS

‘IS-leider verlaat strijd in Mosul’

IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi heeft volgens veiligheidsbronnen de belegerde stad Mosul ontvlucht. Nu zou hij zich in de woestijn verschuilen en vooral bezig zijn met zijn eigen overleving.

Het is onmogelijk om de verblijfplaats van de leider van de terreurgroep Islamitische Staat (IS) te achterhalen. Maar Amerikaanse en Iraakse veiligheidsbronnen geloven dat hij de strijd in Mosul aan zijn operationele bevelhebbers en enkele diehardvolgelingen heeft overgelaten. Dat leiden ze af uit de afwezigheid van officiële communicatie van het leiderschap en het verlies aan terrein in de stad.

Abu Bakr al-Baghdadi, die al verschillende keren is doodverklaard, lijkt vooralsnog ongrijpbaar. Hij gebruikt zelden communicatiemiddelen die onderschept kunnen worden, en hij verplaatst zich constant. Vaak verschillende keren in 24 uur, zo zeggen de veiligheidsbronnen.

Ze vermoeden dat de IS-leider zich vooral verschuilt in vertrouwde woestijndorpen waar een meerderheid van de bevolking hem steunt, eerder dan in stedelijke gebieden waar strijd wordt geleverd.

‘IS-leider verlaat strijd in Mosul’
Foto: AFP

Sinds november heeft de IS-leider niet meer van zich laten horen, twee weken nadat de strijd om Mosoel was begonnen. Toen riep hij zijn volgelingen op om het ‘bloed van ongelovigen te doen vloeien’. Op 13 februari hebben Iraakse F-16’s een aanval uitgevoerd op een huis waar Abu Bakr al-Baghdadi mogelijk een ontmoeting had met enkele bevelhebbers.

In 2014 riep Abu Bakr al-Baghdadi het kalifaat uit nadat zijn troepen een groot deel van Noord-Irak hadden ingenomen, maar sindsdien heeft de terreurgroep veel terrein verloren. Vijf maanden geleden zijn Iraakse troepen met de steun van de VS hun offensief tegen de Iraakse stad Mosul begonnen. In januari werd het oostelijk deel van de stad heroverd. Volgens de coalitie ligt de overwinning, die een zware klap voor het kalifaat zou zijn, in het verschiet.

De VS heeft een speciale taskforce opgericht om hem op te sporen.

Bron: Reuters
Niet te missen