Beloftes alleen houden onze planeet niet leefbaar.

'We gaan allemaal een beetje dood aan luchtverontreiniging'

Halen we de klimaatdoelen die eind 2015 op de klimaattop van Parijs werden vastgelegd? 2017 wordt het jaar van de waarheid. De Standaard zoekt een jaar lang uit hoe we die ambitie vorm geven.

Welke auto kopen we? Welke fabrieken bouwen we? Waar en hoe gaan we wonen? Blijven we vechten tegen windmolens? Elke beslissing vandaag bepaalt of we onze beloftes waarmaken. En of we als samenleving bij de winnaars of de verliezers van energietransitie zullen behoren. Want 2030 is nu.

Dat is ook in ons eigen belang. Onze verslaving aan diesel en houtkachels, de manier waarop we versplinterd zijn gaan wonen: het heeft ervoor gezorgd dat onze lucht van de vuilste is in Europa. Luchtvervuiling kost ons gemiddeld negen maanden van ons leven. Het veroorzaakt kanker, hart- en vaatziekten, luchtweginfecties en dementie.

We trappen de klimaatreeks morgen af met een dossier dat dicht op ons vel zit, en gaan op zoek naar de ongemakkelijke waarheid over de lucht die we inademen. Daarna stellen we een week lang de uitdagingen scherp voor 2030.