Foto: Kioni Papadopoulos

Fraudeurs sneller voor de rechter

De Economische Inspectie mag binnenkort eindelijk zelf fraudeurs voor de rechtbank dagen, zonder daarvoor de hulp van het parket te moeten inroepen.

Dat heeft minister van Economie Kris Peeters (CD&V) beslist. Doel is om fraudeurs sneller te kunnen bestraffen. Peeters heeft deze week 72 controleurs en inspecteurs van de Economische Inspectie het statuut van ‘officier van gerechtelijke politie’ gegeven. Onder die titel kunnen ze voortaan betrapte fraudeurs en sjoemelaars rechtstreeks voor de rechtbank dagen. De hulp van het parket hebben ze daar niet meer voor nodig, verduidelijkt Miet Deckers, woordvoerster van Peeters.

De nieuwe regel moet bekomen dat bepaalde fraudedossiers niet meer geseponeerd worden omdat het parket andere prioriteiten heeft. Ook moeten dossiers daardoor van het begin tot het einde bij de Economische Inspectie blijven. Vroeger moesten inspecteurs dossiers vaak uit handen geven als er behalve van een economisch misdrijf ook sprake was van oplichting, valsheid in geschrifte of woekerpraktijken. Gevolg: bewijsmateriaal raakte zoek of werd fout geïnterpreteerd.

Ook strijd tegen namaak

De Economische Inspectie voert jaarlijks zo’n 35.000 controles uit. Bij een op de vijf komt een of andere inbreuk aan het licht. Meestal gaat het om kleinere bedragen, maar doordat het zo vaak voorkomt, spreekt Peeters over massafraude.

Een typische voorbeeld zijn misleidende bedrijvengidsen: handelaars krijgen de vraag om adresgegevens te controleren voor zo’n gids, en beseffen niet dat ze door dat te doen voor jaren vastzitten aan een duur contract. Ook valse loterijen komen vaak voor, waarbij iemand de melding krijgt dat hij of zij een geldprijs gewonnen heeft. Het enige dat je moet doen, is een kleine som betalen om het geld vrij te krijgen. Met dat geld gaan de fraudeurs aan de haal.

Door de Economische Inspectie meer slagkracht te geven, wil Peeters ook de strijd tegen namaak efficiënter organiseren. Dit is een gigantische business, jaarlijks wordt voor miljarden euro aan artikelen uit de markt gehaald wordt. Ook tegen fraude met consumentenkredieten zal krachtdadiger opgetreden kunnen worden.