Identiteit dader aanslag Istanbul bekend

De dader van de aanslag op een nachtclub in Istanbul tijdens oudejaarsnacht, is geïdentificeerd. Dat zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu. Details maakte hij niet bekend. De klopjacht op de verdachte houdt intussen aan.

'De persoon die de terreuraanslag in Istanbul pleegde, is geïdentificeerd', aldus Cavusoglu aan het nieuwsagentschap Anadolu.
Bij de aanslag, die is opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat (IS), op club Reina vielen 39 doden.

De autoriteiten verspreidden dinsdag verschillende beelden van de verdachte. Volgens de Turkse media gaat het om een man uit een Centraal-Aziatisch land.

De Turkse overheid, die naar een 'moeilijk onderzoek' verwees, had maandag al laten weten dat het net zich sloot rond de dader. Zo hadden de speurders vingerafdrukken gevonden.

 Uit de reconstructie zou blijken blijkt dat de man gevechtstraining had gehad. ‘De aanvaller had zeker ervaring in de strijd’, verklaarde een bron bij de veiligheidsdiensten aan Reuters. ‘Mogelijk had hij al jaren in Syrië gevochten.’ 

Ondanks talrijke arrestaties, van ook de vermoedelijke echtgenote van de verdachte, heeft de Turkse politie tot op heden nog geen doorbraak gemeld. In de stad Izmir zijn volgens het nieuwsagentschap DHA 27 verdachten opgepakt in het onderzoek naar de aanslag. Het aantal arrestaties ligt zo op 43.

Niet te missen