Foto: rr

De 10 beste tv-programma's van 2016

1

Planet Earth II


Komodovaranen waren tot voor kort beesten die we enkel kenden uit Suske en Wiske-strips, en dansende flamingo's uit roze Disneyfilms. Ze bestaan allemaal echt. Op de meest onherbergzame plekken ter wereld gingen BBC-ploegen ze opzoeken. Deze natuurdocumentairereeks mag dan stukken van mensen gekost hebben, het is fenomenale televisie. (BBC, Canvas)

2

Terug naar eigen land


Enkele bekende gezichten trokken naar conflictgebieden, met de vraag: waar komen al die vluchtelingen vandaan? Te midden van al die miserie slaagden sommigen er nog in de meest racistische praat te verkondigen. Anderen dragen de reis voor de rest van hun leven met zich mee. Er is het voorbije jaar in Vlaanderen geen relevantere televisie gemaakt. (Vier)

3

Een kwestie van geluk


De kleine, fragmentarische verhaaltjes uit Borgerhout en Antwerpen-Noord leverden de mooiste televisie van het jaar op. (Eén)

4

Westworld


Met een huiveringwekkende blik op de toekomst, en een wereld vol gewillige robotten, dingt Westworld naar de titel van 'opvolger van Game of thrones'. (HBO, Play More van Telenet)

5

Stranger Things


Kinderen van de jaren tachtig jubelden om deze heerlijke portie kindertijdnostalgie. Deze fictiereeks staat bol van de symboliek en referenties. Maar ook zonder al die lagen er af te pellen, heeft deze serie ons door de zomer gesleept. (Netflix)

6

Callboys


Jan Eelen bracht vier steengoede actuers en beste vrienden samen om een reeks over gigolo's te maken. Dat 'Callboys' géén nieuwe 'In de gloria' of zelfs 'Het eiland' is geworden, heeft vooral te maken met een te zwakkeverhaallijn. Het ging allemaal werkelijk nergens naartoe, maar de karaktertekeningen en dialogen waren om van te snoepen. (Vier)

7

De 16


Willem Wallyn schreef en regisseerde deze 'politieke sitcom'. Hij pikt slim de beste ingrediënten uit enkele buitenlandse voorbeelden, en brouwt daar een origineel recept mee. Onvlaams geestig, soms onvlaams hard. Zo onvlaams dat er geen Vlaming naar keek. (Canvas)

8

The grand tour


Het nieuwe seizoen van Top Gear had het al bewezen, The Grand Tour draait het mes in de wonde: alleen Clarkson, Hammond en May kunnen flauwekul over auto's zo verpakken dat je ernaar wilt kijken. Een astronomisch productiebudget helpt ook, natuurlijk. (Amazon)

9

De ideale wereld


Je kan het niet blijven zeggen, maar die gasten van De ideale wereld blijven geweldig werk leveren. Vooral dit najaar, waarin Canvas hen de nodige regelmaat gunde, waren ze op dreef. Enkele sketchen zitten voor jaren in ons collectieve geheugen gebeiteld. (Canvas)

10

The night of


Deze HBO-reeks over een jongeman met Pakistaanse roots die z'n one night stand al dan niet vermoordde, tartte alle regels van de whodunit. De serie begon uitstekend, maar het verhaal waaierde te veel uit. (HBO, Play more van Telenet)