Plagiaatmachine Zara draait op volle toeren

Zara wordt door de Amerikaanse ontwerpster Tuesday Bassen beschuldigd van plagiaat, maar ze blijkt lang niet de enige artiest te zijn die haar werk zonder toestemming ziet verschijnen op kledingstukken en accessoires van de Spaanse kledingketen.

Bassen maakte vorige week publiekelijk bekend hoe Zara had gereageerd op haar plagiaatclaim, nadat ze had ontdekt dat de kledingketen verschillende van haar tekeningen had gebruikt om kleding op te smukken. Omdat zij maar een beperkt publiek bereikt, in tegenstelling tot de keten, zien zij geen graten in de overeenkomsten, klonk het in een mededeling aan haar advocaat.

Maar Bassen staat niet langer alleen in haar claim. De New Yorkse kunstenaar Adam J. Kurtz maakte een overzicht van al de werken van meer dan twintig kunstenaars die zonder toestemming werden gebruikt door Zara en zusterbedrijven Bershka, Pull & Bear en Stradivarius.

De gedupeerden blijven niet bij de pakken zitten en hebben hun werk verzameld in een gezamenlijk webshop shoparttheft.com, waar pijnlijk duidelijk wordt dat het ontwerpteam van Zara zich wel erg opvallend liet inspireren door de jonge kunstenaars.

Maar niet alleen relatief onbekende artiesten zijn het slachtoffer van het kopieergedrag van Zara (en bij uitbreiding andere kledingketens). Ook de grote modehuizen zagen al heel wat van hun ontwerpen opduiken in de etalages van de kledingketen, vaak nog voor de originele versie in de winkels ligt.